Biała kiełbasa z cebulą i piwem


Biała kiełbasa zapiekana w piwno- cebulowym sosie. Proste danie, które nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Pomimo, że tak przygotowana kiełbasa jest potrawą typowo wielkanocną to można ją również podawać w ciągu roku na obiad z puree ziemniaczanym lub na kolację z chrzanem, ćwikłą i świeżym pieczywem.
Jedna porcja to ok. 1- 2 kiełbas.
Składniki na ok. 2- 4 porcje:
- 4 sztuki surowej białej kiełbasy
- 3 duże cebule
- 125ml jasnego piwa
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól
Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- majeranek (co najmniej łyżeczka)
- sól, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Przysmażyć na oleju chwilkę, aby się zeszkliła. Posolić, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać piwem.
- Kiełbaski nakłuć wykałaczką i ułożyć na cebuli.
- Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Używając pędzelka, posmarować kiełbasy marynatą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Podczas pieczenia można polewać kiełbasę sosem, który się wytworzył.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2- 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.