Biała kiełbasa z cebulą i piwem

Biała kiełbasa z cebulą i piwem

Biała kiełbasa zapiekana w piwno- cebulowym sosie. Proste danie, które nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Pomimo, że tak przygotowana kiełbasa jest potrawą typowo wielkanocną to można ją również podawać w ciągu roku na obiad z puree ziemniaczanym lub na kolację z chrzanem, ćwikłą i świeżym pieczywem.

Jedna porcja to ok. 1- 2 kiełbas.

Składniki na ok. 2- 4 porcje:

  • 4 sztuki surowej białej kiełbasy
  • 3 duże cebule
  • 125ml jasnego piwa
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • majeranek (co najmniej łyżeczka)
  • sól, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Przysmażyć na oleju chwilkę, aby się zeszkliła. Posolić, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać piwem.
  2. Kiełbaski nakłuć wykałaczką i ułożyć na cebuli.
  3. Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Używając pędzelka, posmarować kiełbasy marynatą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Podczas pieczenia można polewać kiełbasę sosem, który się wytworzył.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2- 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Biała kiełbasa z cebulą i piwem Biała kiełbasa z cebulą i piwem
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 2 lat temu
    Czy naczynie ma być odkryte czy przykryte?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Podobnie jak poprzedniczka również dodałam trochę miodu do tego przepisu.Wyszło super, polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 3 lat temu
    Dodałam miodu do marynaty, a kiełbaski zalałam perłą miodową. Bardzo fajna wariacja tego przepisu! Wrócę do niego na pewno.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Leszek · 3 lat temu
    Robię już drugi raz w ciągu krótkiego czasu bo wszystkim domownikom bardzo smakowało. Wersja z surową i z parzoną sprawdza się tak samo dobrze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 3 lat temu
    Świetne, proste, smaczne danie. Do marynaty dodałam łyżeczkę miodu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 3 lat temu
    Prosty i ciekawy przepis. Chyba go wypróbuję i w związku z tym mam pytanie: czy kiełbasa musi być surowa, czy może być parzona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota Jackowska · 4 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis. Przydał się na weekendowy grill. Do marynaty wykorzystałam perłę chmielową i fajny smaczek miała całość. Polecam i pozdrawiam!