Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Aromatyczna jajecznica z kurkami na maśle i ze szczypiorkiem. To proste i sycące śniadanie.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 150g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • garść posiekanej, zielonej cebulki lub szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyścić i pokroić na nieduże kawałki. (Artykuł o czyszczeniu kurek znajduje się: tutaj)
  2. Jajka rozbić do miseczki.
  3. Na patelni roztopić masło. Wrzucić kurki i smażyć na średniej mocy palnika, aż zmiękną, a woda z kurek wyparuje.
  4. Dodać jajka, zieloną cebulkę, sól i pieprz. Smażyć, cały czas mieszając, aż jajka się zetną.
  5. Podawać na ciepło samą lub z pieczywem.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 2 lat temu
    Smak dzieciństwa czyli przełomu lat 80/90 ubiegłego wieku. Brzmi historycznie , choć nie tak dawno przecież to było. Warto sobie takie śniadanko zafundować teraz, czyli od mniej więcej sierpnia (czasem nawet czerwca, zależnie kiedy kurki w lasach się pojawią) do października. Sezonowe, pyszne- szczególnie z dodatkiem małosolnych ogórków lub polnych pomidorów. Jeśli chcecie uzyskać bardzo kremową konsystencję jajecznicy, zróbcie w rondlu, nie na patelni. Kurki podsmażamy wcześniej. Lekko stopione masło wraz z roztrzepanymi jajkami, podsmażonymi grzybami i przyprawami (wg uznania) wrzucamy do rondla i podgrzewamy stale mieszając na małym ogniu co jakiś czas rondel z ognia zdejmując, nie przerywając mieszania. Gdy jajecznica zaczyna gęstnieć, zestawiamy, dodajemy solidną łyżkę śmietany (ukwaszonej, nie wyrobu udającego śmietanę) i mieszamy dalej. Po chwili znów na ogień, szybko mieszamy do uzyskania takiej struktury, jaka nam odpowiada. Dobra śmietana się nie zwarzy a jajka zetną jak trzeba. Jajecznica wychodzi puszysta, kremowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 4 lat temu
    Zdecydowanie najlepsza jajecznica jaką jadłem w życiu , nie wiedziałęm że kurki z jajkiem będą takie pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 5 lat temu
    super udało mi się zaspokoić głód mężczyzn i gościa młodej Emilię.. spytała jak ja przygotowałam pyszne kurki z jajecznicą??? (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 6 lat temu
    ludzie nie przesadzajcie z tym masłem, na cos trzeba umrzec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roman Łuc · 7 lat temu
    extra przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid :-) · 8 lat temu
    Ja początkowo też miałem obiekcje odnośnie masła, ale są potrawy, przy których grzechem byłoby użycie oleju :-) Pozdrawiam, a jajecznica przepyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lekarz(tybar) · 8 lat temu
    Co to za przepis ! Przecież na maśle nie powinno się smażyć !!! Uaktywniają się związki rakotwórce !
    http://www.fit.pl/dietetyka/abc-zywienia/zdrowe-odzywianie/stop-smazeniu-na-masle,207,1,0.html
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzienie ale jednakże proszę doczytać o smażeniu na maśle potraw typu omlet, czy jajecznica. Cytuję ze źródeł znalezionych w necie m.in. ze strony, którą podałeś:
      Masło ma niską temperaturę rozkładu (punkt dymienia od ok 170°C) – w wyniku ogrzewania przez dłuższy czas masła w wysokiej temperaturze powstaje rakotwórcza akroleina, zatem smażenie na maśle produktów wymagających dłuższego ogrzewania jest niewskazane.

      Niskie temperatury i bardzo krótko np. jajecznica jak najbardziej tak.

      Masło poddane wysokiej temperaturze bardzo szybko ulega dymieniu i nadaje się jedynie do krótkiego smażenia (omlet, jajecznica - białko jaja ścina się szybciej niż następuje rozkład termiczny masła).
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ule · 3 lat temu
        Zgadzam sie z autorka przepisu, tutaj nie mowimy o smazeniu (np kotleta) tylko o duszeniu kurek. Jedynym tluszczem ktory wyciaga aromat i smak grzybow jest maslo. Kazdy lucharz wie ze nie wolno grzybow smaxyc ani dusic na oleju czy oliwie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zzzz · 2 lat temu
      Na czym chciałeś zrobić jajecznicę?na oleju?🤣🤣🤣