Makaron ze szparagami i pieczarkami


Makaron ze szparagami i pieczarkami
Makaron tagliatelle z zielonymi szparagami, pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim w sosie śmietanowym.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 200g makaronu wstążki (tagliatelle)
- 500g zielonych szparagów
- 30g masła
- 250g brązowych pieczarek
- ok. 6 świeżych liści czosnku niedźwiedziego lub młodej, zielonej cebulki
- 50g orzechów włoskich
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Odstawić na bok.
- Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć i poszatkować drobno. Odstawić na bok.
- Orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Odstawić na bok.
- Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pokroić na kawałki o długości 3cm. Masło roztopić na patelni. Dodać szparagi i smażyć, na średniej mocy palnika, przez ok. 10 minut. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
- W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Do szparagów dodać przygotowane pieczarki i smażyć dalej, aż woda z pieczarek wyparuje i całość lekko się przyrumieni. Przyprawić solą i pieprzem.
- Wlać śmietanę, przykryć patelnię i dusić całość przez parę minut. Następnie dodać makaron, czosnek niedźwiedzi i orzechy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.