Makaron tagliatelle z zielonymi szparagami, pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim w sosie śmietanowym.
Składniki na ok. 4 porcje:
200g makaronu wstążki (tagliatelle)
500g zielonych szparagów
30g masła
250g brązowych pieczarek
ok. 6 świeżych liści czosnku niedźwiedziego lub młodej, zielonej cebulki
50g orzechów włoskich
200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Odstawić na bok.
Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć i poszatkować drobno. Odstawić na bok.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Odstawić na bok.
Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pokroić na kawałki o długości 3cm. Masło roztopić na patelni. Dodać szparagi i smażyć, na średniej mocy palnika, przez ok. 10 minut. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Do szparagów dodać przygotowane pieczarki i smażyć dalej, aż woda z pieczarek wyparuje i całość lekko się przyrumieni. Przyprawić solą i pieprzem.
Wlać śmietanę, przykryć patelnię i dusić całość przez parę minut. Następnie dodać makaron, czosnek niedźwiedzi i orzechy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.