Schupfnudeln

Schupfnudeln to niemieckie kluski ziemniaczane o charakterystycznym kształcie. Są to długie wałeczki mniej więcej długości i grubości palca, o grubszym środku i wydłużonych końcach. Ciasto przygotowuje się tak jak na kopytka, czyli z ziemniaków, mąki pszennej i jajka. Robiąc je w wersji bezglutenowej użyłam mąki ziemniaczanej. Z mąką ziemniaczaną wychodzą jak kluski śląskie ;)

W klasycznej wersji kluski podawane są ze smażoną kapustą kiszoną lub na słodko z makiem. Poniżej podaję oba warianty do wyboru.

Składniki na ok. 4 porcje:
Ciasto:

  • 500g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kapusta:

  • 500g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 120g boczku pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml rosołu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Mak:

  • 50g suchego maku zmielonego
  • 80g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki masła do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kluski. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. Ciasto nie powinno się kleić.

2

  1. Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Uformować wałek. Obcinać po plasterku z wałka i formować kluseczki wielkości palca, robiąc cienkie końcówki.

3

  1. W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
  2. Kluseczki należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę od momentu wypłynięcia.
  3. Wyciągnąć łyżką cedzakową.
  4. Wariant z kapustą. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i boczek przysmażyć na oleju. Dodać kiszoną kapustę i smażyć ok. 5 min. Dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Dodać rosół, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zmniejszyć temperaturę, całość przykryć i dusić ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu.
  5. Kluseczki przysmażyć na maśle na patelni, aż ładnie się zarumienią. Dodać kapustę, wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Wariant z makiem. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i mak. Kolejno dodać kluseczki i obtoczyć je w maku. Jeśli byłoby za mało słodkie można całość oprószyć cukrem pudrem.

Schupfnudeln z kapustą kiszoną

Schupfnudeln z kapustą kiszoną

Schupfnudeln z makiem