Quiche de Pâques
- Szczegóły

Francuska tarta wielkanocna z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pieczarkami i jajkami.
Składniki na ok. 12 porcji:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 500g pieczarek
- 2 małe cebule
- zielona cebulka lub szczypiorek
- 500g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 125g gęstej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 jajko
- 1 białko
- 3 ugotowane na twardo jajka
- sól, pieprz
- olej
Dodatkowo:
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i cebule usmażyć na małej ilości tłuszczu. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. Dodać 100g śmietany i jeśli będzie taka potrzeba dalej smażyć, aż cały płyn wyparuje. Pozostawić do ostygnięcia.
- Formę na tartę (o średnicy 26- 30cm) wysmarować margaryną. Wyłożyć ciasto francuskie tak, aby ciasto wystawało lekko poza formę. (Najlepiej wyłożyć ciasto tak jak na poniższym rysunku. Wystającą część obciąć i uzupełnić brakującą część we formie).
- Zieloną cebulkę (lub szczypiorek) umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Mięso mielone wymieszać z jajkiem, białkiem, zieloną cebulką i pozostałą śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczarki. Całość wyłożyć do formy. Ugotowane jajka obrać i ułożyć na mięsie. (Można je przekroić również na pół lub ćwiartki, według uznania).
- Na górę wyłożyć drugie ciasto francuskie (w ten sam sposób co pierwsze).
- W środku wyciąć dziurę foremką do ciastek o dowolnym kształcie. Wystające brzegi ciasta skleić. Górę ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
Na podstawie przepisu z magazynu: „Gugelhupf” Dr. Oetker.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.