Quiche de Paques

Francuska tarta wielkanocna z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pieczarkami i jajkami.

Składniki na ok. 12 porcji:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 500g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • zielona cebulka lub  szczypiorek
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 125g gęstej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • sól, pieprz
  • olej

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i cebule usmażyć na małej ilości tłuszczu. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. Dodać 100g śmietany i jeśli będzie taka potrzeba dalej smażyć, aż cały płyn wyparuje. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Formę na tartę (o średnicy 26- 30cm) wysmarować margaryną. Wyłożyć ciasto francuskie tak, aby ciasto wystawało lekko poza formę. (Najlepiej wyłożyć ciasto tak jak na poniższym rysunku. Wystającą część obciąć i uzupełnić brakującą część we formie).

02

03

  1. Zieloną cebulkę (lub szczypiorek) umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  2. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, białkiem, zieloną cebulką i pozostałą śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczarki. Całość wyłożyć do formy. Ugotowane jajka obrać i ułożyć na mięsie. (Można je przekroić również na pół lub ćwiartki, według uznania).

04

  1. Na górę wyłożyć drugie ciasto francuskie (w ten sam sposób co pierwsze).
  2. W środku wyciąć dziurę foremką do ciastek o dowolnym kształcie. Wystające brzegi ciasta skleić. Górę ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).

Na podstawie przepisu z magazynu: „Gugelhupf” Dr. Oetker.

06

05