Nadziewana karkówka
- Szczegóły

Składniki:
- ok. 1kg karkówki bez kości
- 1 mała cebula
- 5 pieczarek
- pół papryki
- ok. 70g pokrojonego w kostkę boczku
- sól, pieprz, majeranek, słodka papryka w proszku
- jajko
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Karkówkę oczyścić, umyć i osuszyć. Mięso naciąć wzdłuż, w paru miejscach, tworząc kieszenie. Obtoczyć w oleju i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wstawić do lodówki, na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
- Cebulę, pieczarki, paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Dodać boczek i jajko. Wymieszać i przyprawić solą. Farszem napełnić kieszenie.
- Mięso obwiązać nitką i przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Resztę farszu wyłożyć na górę mięsa. Całość podlać pół szklanką wody. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. w temperaturze 180°C, często polewając górę paroma łyżkami wody lub wytworzonym się sosem. Po tym czasie wbić ostry nóż w mięso. Jeśli wypłynie krew, należy piec jeszcze dłużej.
- Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać np. z ziemniakami i surówką.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.