Pancakes


Przepis na klasyczne pancakesy, czyli naleśniki amerykańskie. Odpowiednio przygotowane są mięciutkie i bardzo puszyste. Bardzo smaczne. Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale pasuje do nich również każdy słodki dodatek, jaki używa się do zwykłych naleśników.
Składniki na ok. 3 porcje (ok. 12 placuszków):
Suche składniki:
- 180 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Płynne składniki:
- 200 ml mleka, temperatura pokojowa
- 30 g roztopionego masła
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Do smażenia:
- masło klarowane, olej kokosowy lub olej rzepakowy
Do podania (do wyboru):
- syrop klonowy, miód, cukier puder, świeże owoce, dżem, sos owocowy, waniliowy, czekoladowy
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać trzepaczką suche składniki, a w drugiej płynne. Składniki suche dodać do płynnych i wymieszać do połączenia się składników. (Nie mieszać za dużo. W przeciwnym wypadku pancakesy będą twarde. Jeśli powstaną grudki, to nic nie szkodzi. Lepiej z grudkami, niż za długie mieszanie).
- Placki smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Nakładać po ok. 1½- 2 łyżki ciasta na jeden pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Dopiero, gdy na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki", placuszek obrócić. W żadnym wypadku nie obracać placka ciągle z jednej strony na drugą.
- Podawać z syropem klonowym lub z ulubionym dodatkiem do naleśników.
Źródło: Przepis według Cynthii Barcomi.
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.