Przepis na klasyczne pancakesy, czyli naleśniki amerykańskie. Odpowiednio przygotowane są mięciutkie i bardzo puszyste. Bardzo smaczne. Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale pasuje do nich również każdy słodki dodatek, jaki używa się do zwykłych naleśników.
Składniki na ok. 3 porcje (ok. 12 placuszków):
Suche składniki:
180 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
W jednej misce wymieszać trzepaczką suche składniki, a w drugiej płynne. Składniki suche dodać do płynnych i wymieszać do połączenia się składników. (Nie mieszać za dużo. W przeciwnym wypadku pancakesy będą twarde. Jeśli powstaną grudki, to nic nie szkodzi. Lepiej z grudkami, niż za długie mieszanie).
Placki smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Nakładać po ok. 1½- 2 łyżki ciasta na jeden pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Dopiero, gdy na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki", placuszek obrócić. W żadnym wypadku nie obracać placka ciągle z jednej strony na drugą.
Podawać z syropem klonowym lub z ulubionym dodatkiem do naleśników.
To jest oryginalny przepis na amerykanskie pancakes. Mozna w nim tez uzywac maslanke zamiast mleka.Nie trzeba nic przesiewac i wystarczy reczna trzepaczka wymieszac wszystkie skladniki.Uzywam ten przepis od wielu lat.
Naleśniczki bardzo dobre próbowałam z iinych przepisow robic i nie zbyt dobre wychodziły i wróciłam do tego tylko nieraz zamiast mleka daje maślanke taką swojską i są pycha:-)
Kiepski przepis. Wypróbowałam, ponieważ szukałam idealnego przepisu. Sama jestem sobie winna, że robiąc nie myślałam... jak można stworzyć taki przepis "tylko tyle żeby składniki się połączyły" połączą się zawsze - ale do jakiej konsystencji. SŁABIZNA TOTALNA_ NIE POLECAM. Rezenzją niech będzie fakt, że dolałam mleka i zrobiłam " niby naleśniki".
P~Y~C~H~A :P szukalam czegos z podstawowki myslalam,ze to racuchy ale nigdy mi nie wyszly jak naszej fantastycznej kucharce! A tu taka niespodzianka-TO BYLY PANCACES!!!! Jak masz przepis na kotlety mielone jakie robila szkolna kucharka to normalnie zwariuje!!!
Przed chwilą usmażyłam pancaces -wyszło 12 sztuk śr.1ok.2 cm i są super!Puszyste,miękkie,nie czuje się proszku do pieczenia/czego nie znoszę/,procedura przygotowania ciasta prosta -wypróbowałam już wiele przepisów,ale ten uważam za najlepszy!
Może komuś przyda się taka oto informacja:do smażenia używałam dwóch malutkich teflonowych patelni/Tefal Ideal śr.12 cm,dwa dni temu zakupionych w Tesco/-do tych naleśniczków są wprost idealne.Pozdrawiam :)