Pancakes

Pancakes

Przepis na klasyczne pancakesy, czyli naleśniki amerykańskie. Odpowiednio przygotowane są mięciutkie i bardzo puszyste. Bardzo smaczne. Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale pasuje do nich również każdy słodki dodatek, jaki używa się do zwykłych naleśników.

Składniki na ok. 3 porcje (ok. 12 placuszków):

Suche składniki:

  • 180 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Płynne składniki:

  • 200 ml mleka, temperatura pokojowa
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa

Do smażenia:

  • masło klarowane, olej kokosowy lub olej rzepakowy

Do podania (do wyboru):

  • syrop klonowy, miód, cukier puder, świeże owoce, dżem, sos owocowy, waniliowy, czekoladowy

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać trzepaczką suche składniki, a w drugiej płynne. Składniki suche dodać do płynnych i wymieszać do połączenia się składników. (Nie mieszać za dużo. W przeciwnym wypadku pancakesy będą twarde. Jeśli powstaną grudki, to nic nie szkodzi. Lepiej z grudkami, niż za długie mieszanie).
  2. Placki smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Nakładać po ok. 1½- 2 łyżki ciasta na jeden pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Dopiero, gdy na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki", placuszek obrócić. W żadnym wypadku nie obracać placka ciągle z jednej strony na drugą.
  3. Podawać z syropem klonowym lub z ulubionym dodatkiem do naleśników.

Źródło: Przepis według Cynthii Barcomi.

Kuchnia:

Amerykańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Pancakes Pancakes
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anitas · 1 lat temu
    Świetny przepis,bo szybki, placuszki pyszota😋, dziękuję i pozdrawiam.🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Czy można dodac mąki pełnoziarnistej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 2 lat temu
    Bardzo smaczne i puszyste. Córka uwielbia. I mega szybko się robią a to dla mnie ważne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 2 lat temu
    Super przepis. Bardzo nam smakowały 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 2 lat temu
    Placki wyszły dobre, jednakże nie nadają się do odgrzewania.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ope · 2 lat temu
      Jak wszystkie tego typu placuszki. Skąd w ogóle pomysł na odgrzewanie? Fantastycznie smakują na zimno
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 2 lat temu
    Czy cisto jeśli zostanie można schować do lodówki na drugi dzień?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 2 lat temu
    placki pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 3 lat temu
    Hej, świetny przepis :-)W prawdzie z lenistwa i braku masła na podorędziu użyłem oleju rzepakowego (mierząc również w gramach) i wyszły tak czy inaczej super.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Antoś · 3 lat temu
    Przepis pozostawia wiele do życzenia. Z całego serca nie polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mia · 3 lat temu
    Genialne! Przepyszne, delikatne i idealnie słodkie, gorąco polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    zdecydowanie polecam usmażyć je na suchej patelni, na tłuszczu bardzo wciągają olej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mike · 3 lat temu
    Słaby przepis, nie urosły , taka wersja Polska amerykańskich pancakeow. Nie polecsm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M80 · 3 lat temu
    Moja mama męczyła się ze zrobieniem pancakeów z różnych przepisów i wyszły jej dopiero za którymś razem. Ja spróbowałem z tego przepisu i wyszło mi wszystko świetnie za pierwszym podejściem! Dzięki za super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 lat temu
    Pyszne, ale smazylam bez tłuszczu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jasmina · 4 lat temu
    Czy mogłabym zastąpić zwykle mleko np migdałowym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Bardzo smaczne. Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Polecam da pyszne!!! Zawsze wracam do tego przepisu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 9 lat temu
    Pancakes nie smaży się na oleju tylko na suchej patelni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basia · 9 lat temu
    Zrobiłam z maslanka wyszły obłędne:-):-):-)