Calzone

Calzone

Calzone to nic innego, jak pizza złożona w kształt pieroga. Nadzienie w środku może być dowolne. U mnie calzone są zrobione z dość klasycznym nadzieniem, ponieważ robiłam je dla grupki dzieci, a jak wiadomo, dzieci bywają wybredne, więc wolałam za dużo nie kombinować ;)

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody

Dodatki:

  • ok. 80g salami
  • ok. 200g sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • sos pomidorowy
  • sól ziołowa
  • starty ser zółty

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Mąkę, oliwę, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
  3. Ser mozzarella pokroić na plasterki.
  4. Salami pokroić w kostkę.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.
  6. Każdą część rozwałkować na dość cienki placek w kształcie koła. Połówki posmarować sosem pomidorowym, pozostawiając odstęp od brzegu. Posypać solą ziołową. Wyłożyć salami, pomidory i ser mozzarella. Ciasto złożyć na pół i skleić dokładnie brzegi.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół). Po 10 minutach pieczenia posypać z góry startym serem żółtym.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Calzone
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 7 lat temu
    Przepraszam mam pytanie a gdy wkładamy już calzone do piekarnika to ma ono być czymś przykryte np. folią aluminiową czy ma być bez niczego od razu na blaszy ? Proszę o szybką odpowiedź :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 8 lat temu
    [b]Ktoś[/b] jest w środku mozzarella, ale jeśli chcesz możesz dodać jeszcze więcej sera ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ktoś · 8 lat temu
    a da się zrobić tak żeby w środku calzone był ser ? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maciek · 9 lat temu
    [quote]ser mozzarella żółty czy w kulce ten biały?[/quote]
    to co sprzedają w kolorze żółtym i piszą na tym mozzarella, niestety mozzarellą nie jest.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 10 lat temu
    [b]Swallow[/b] w kulce biały.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    swallow · 10 lat temu
    ser mozzarella żółty czy w kulce ten biały?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 10 lat temu
    Lepiej jest do ciasta dodac mleka lub pol na pol z woda oraz do zaczynu dodac odrobine cukru, ktory dla drozdzy jest pozywka i ciasto wtedy szybciej rosnie, mysle ze z cukrem ciasto jest nawet lepsze - ok 1/2 - 1 łyżeczki. Oczywiście nadzienie moze byc dowolne, podejrzewam ze nawet z bigosem byloby ok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosc · 11 lat temu
    Pychota!