Calzone


Calzone to nic innego, jak pizza złożona w kształt pieroga. Nadzienie w środku może być dowolne. U mnie calzone są zrobione z dość klasycznym nadzieniem, ponieważ robiłam je dla grupki dzieci, a jak wiadomo, dzieci bywają wybredne, więc wolałam za dużo nie kombinować ;)
Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 20g świeżych drożdży
- 150ml ciepłej wody
Dodatki:
- ok. 80g salami
- ok. 200g sera mozzarella
- 2 pomidory
- sos pomidorowy
- sól ziołowa
- starty ser zółty
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Mąkę, oliwę, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
- Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
- Ser mozzarella pokroić na plasterki.
- Salami pokroić w kostkę.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.
- Każdą część rozwałkować na dość cienki placek w kształcie koła. Połówki posmarować sosem pomidorowym, pozostawiając odstęp od brzegu. Posypać solą ziołową. Wyłożyć salami, pomidory i ser mozzarella. Ciasto złożyć na pół i skleić dokładnie brzegi.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół). Po 10 minutach pieczenia posypać z góry startym serem żółtym.
Kuchnia: |
Włoska |
|
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
4 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.