Wiosenne warzywa z sosem holenderskim

Wiosenne warzywa z sosem holenderskim

Bardzo lekkie i zdrowe danie, składające się z samych warzyw ugotowanych na parze i polanych sosem holenderskim.  Właściwie jest to przepis do przygotowania w Thermomix, ale można go zrobić także samemu.

Składniki:

  • 750g ziemniaków
  • 500g kalarepy
  • 500g marchewki
  • 150g mrożonego zielonego groszku

Sos:

  • 100g masła
  • 60g białego wina (ewentualnie bulionu)
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w wzdłuż na ćwiartki.
  2. Kalarepę umyć, obrać i pokroić w paski (jak frytki).
  3. Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
  4. Ziemniaki, kalarepę i marchewkę ugotować na parze. 5 min. przed końcem gotowania dodać groszek.
  5. Przygotować sos. Żółtka, pokrojone na kawałki masło i wino przełożyć do garnka. Dodać cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko wymieszać trzepaczką. Kolejno stopniowo podgrzewać, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie gotować! Na końcu wmieszać jogurt.
  6. Warzywa polać sosem.


Wariant Thermomix:

  • 750g ziemniaków, obranych i pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
  • 500g kalarepy, pokrojonej w paski (jak frytki)
  • 500g marchewki pokrojonej w plasterki
  • 150g mrożonego zielonego groszku
  • 500g wody
  • 1 łyżeczka soli

Sos:

  • 100g masła, pokrojonego na kawałki
  • 60g białego wina (ewentualnie bulionu)
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki włożyć do koszyczka, kalarepę do garnka Varoma, a marchewkę do wkładu Varoma. Wodę wlać do naczynia miksującego. Dodać sól. Włożyć koszyczek z ziemniakami. Nałożyć Varomę z kalarepą i marchewką. Gotować warzywa 30min./Varoma/obr.2.
  2. Zielony groszek dodać do marchewki i gotować dalej 5min./Varoma/obr.2.
  3. Warzywa odstawić na bok. Naczynie miksujące oczyścić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć masło, wino, sok z cytryny, żółtka, cukier, sól i pieprz. Gotować 6min./80°/obr.4.
  5. Dodać jogurt i miksować 10s./obr.3.
  6. Warzywa polać sosem.

Przepis pochodzi z książki z przepisami do Thermomix: „Mahlzeit. Schnelle Mittagsgerichte”.

02

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 13 lat temu
    Witaj [b]Paulo[/b] oczywiście, że możesz ubić jajka na parze. W tym przypadku należy ubić najpierw jajka na parze. Osobno roztopić masło i gorące dodać stopniowo, dalej miksując, do ubitych jajek. Kolejno przyprawić solą, pieprzem, cukrem, winem i sokiem z cytryny. Na końcu wmieszać jogurt. Pozdrawiam gorąco.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 13 lat temu
    od dawna ciekawi mnie ten sos, ale fakt iż jajka są surowe trochę mnie odstrasza. Co by się stało, gdyby pod koniec ubić je trochę na parze? myślisz, ze wtedy sos nadal byłby sosem? ;> tak, czy siak przepis prześlę mamie, bo ma thermomix i z pewnością się ucieszy z nowego pomysłu na wykorzystanie go ;P