Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim


Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim
Pieczeń rzymska na bogato, z jajkami w środku, owinięta paskami z ciasta francuskiego. Pokrojoną w plastry można podawać na zimno na pieczywie lub na ciepło do obiadu jako mięso.
Składniki na ok. 4- 6 porcji:
- 500g mięsa mielonego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 300g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- trochę natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Trzy jajka ugotować na twardo.
- Pieczarki oczyści i pokroić na plasterki lub drobniej.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę podsmażyć na oleju z pieczarkami.
- Mięso mielone wymieszać w misce z jajkiem, sosem sojowym, musztardą, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodać przesmażone pieczarki z cebulą i wymieszać.
- Mięso przełożyć na naczynia żaroodpornego i uformować z niego owal. W środek włożyć obrane jajka, jedno za drugim.
- Ciasto francuskie pokroić w paski. Paski ciasta ułożyć na mięsie, a ich końcówki zawinąć pod spód mięsa. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.