Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim

Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim

Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim

Pieczeń rzymska na bogato, z jajkami w środku, owinięta paskami z ciasta francuskiego. Pokrojoną w plastry można podawać na zimno na pieczywie lub na ciepło do obiadu jako mięso.

Składniki na ok. 4- 6 porcji:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • trochę natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Trzy jajka ugotować na twardo.
  2. Pieczarki oczyści i pokroić na plasterki lub drobniej.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę podsmażyć na oleju z pieczarkami.
  5. Mięso mielone wymieszać w misce z jajkiem, sosem sojowym, musztardą, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodać przesmażone pieczarki z cebulą i wymieszać.
  6. Mięso przełożyć na naczynia żaroodpornego i uformować z niego owal. W środek włożyć obrane jajka, jedno za drugim.
  7. Ciasto francuskie pokroić w paski. Paski ciasta ułożyć na mięsie, a ich końcówki zawinąć pod spód mięsa. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Przepis jest genialny a pieczeń wychodzi przepysznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 5 lat temu
    Mieso wolowe czy wieprzowe?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Andrzej · 5 lat temu
      Takie jakie sobie zażyczysz. Ja zrobiłem na mielonej piersi indyka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 9 lat temu
    [b]Justyno[/b] nie w otwartym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    justyna · 9 lat temu
    Czy roladę piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 12 lat temu
    Możesz go pominąć. Na pewno wzbogaca smak, ale nie jest konieczny ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 12 lat temu
    czy sos sojowy jest konieczny?
    Rolada wygląda wspaniale!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 13 lat temu
    uwielbiam takie rolady :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasandraa6 · 13 lat temu
    ciekawa propozycja mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 13 lat temu
    Ale pieknie wygląda, koniecznie musze wypróbowac Twój przepis, az mi ślinka cieknie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Ślicznie wygląda!
    Bardzo elegancko :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Panna_Malwinna · 13 lat temu
    wygląda rewelacyjnie. pomysł do wykorzystania, tym bardziej iż w lodówce mam dwa ciasta francuskie;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    prezentuje się po królewsku ;]