Bezglutenowe ciasto pierogowe gryczano- kukurydziane


Smaczne ciasto na pierogi z mąki gryczanej i kukurydzianej. Ciasto jest bezglutenowe i może zostać użyte zarówno do słodkiego, jak i wytrawnego nadzienia. Jest miękkie, plastyczne i dobrze się z niego klei pierogi. Ja zrobiłam je z nadzieniem z ziemniaków i serka wiejskiego jak w przepisie: „Pierogi ruskie z serkiem wiejskim”.
Składniki na ok. 50 pierogów:
- 160g mąki gryczanej (plus troszkę do podsypywania)
- 140g mąki kukurydzianej
- 40g mąki lub skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Sposób przygotowania:
- W niedużym garnku zagotować 300ml wody z oliwą (lub olejem) i szczyptą soli (jeśli nadzienie będzie słone). Gdy woda się zagotuje, wsypywać partiami mąkę kukurydzianą, mieszając cały czas energicznie trzepaczką. Masa bardzo szybko zgęstnieje. Masę odstawić na 10 minut do przestygnięcia.
- Do nieco przestudzonej mąki kukurydzianej w garnku dodać jajka i rozgnieść całość tłuczkiem do ziemniaków. Dodać mąkę gryczaną i ziemniaczaną. Chwilę zagnieść ręką. Następnie przełożyć na blat posypany odrobiną mąki gryczanej i zagnieść całość na gładkie, plastyczne ciasto.
- Ciasto podzielić na części i wałkować na grubość ok. 2mm (trochę grubiej niż pierogi na mące pszennej). Wycinać kółka, nakładać nadzienie i lepić pierogi, dobrze ściskając brzegi. (Jeśli ciasto będzie się kleić to można zanurzyć szklankę i ręce w mące gryczanej. Ciasta nie należy posypywać mąką. Można również wałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia).
- Gotowe pierogi gotować w garnku z dużą ilością osolonej, wrzącej wody przez ok. 2- 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyciągać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Jeśli pierogi mają zostać na drugi dzień to należy dokładnie obtoczyć je w oliwie (oleju), inaczej posklejają się i nie będzie dało się ich rozdzielić nie rozrywając ciasta. Na drugi dzień pierogi należy obsmażyć na patelni, wykorzystując olej, w którym były obtoczone. (Surowe ciasto można również przechować do następnego dnia w lodówce, zawinięte w folię spożywczą).
Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia polska bez pszenicy” M. Szloser i W. Gąsiorowska.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 50 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.