Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pyszne pierogi z mięsem. Cienkie ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia mięsnego w środku. Do ich przygotowania wykorzystuję mięso wołowe z rosołu wołowego.

Składniki na ok. 70 sztuk:

Farsz:

  • ok. 700 g mięsa wołowego bez kości przygotowanego według przepisu: "Bulion wołowy"
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • ok. 2 łyżek oleju do smażenia

Ciasto pierogowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 300 ml gorącej, przegotowanej wody
  • 1 płaska łyżka soli

Dodatkowo:

  • cebula lub zielona cebulka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować bulion wołowy według przepisu: "Bulion wołowy".
  2. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na oleju.
  3. Ugotowane i ostudzone mięso z bulionu i cebule wraz z olejem, na którym się smażyły zmielić. (Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmielić w malakserze, u mnie thermomix). Dodać tyle bulionu wołowego, aby farsz nie był suchy. Dobrze doprawić solą i pieprzem, aby farsz był wyrazisty w smaku. (Z mięsem można zmielić ugotowane warzywa z bulionu. Farsz będzie bogatszy. Wtedy może okazać się, że dolewanie bulionu nie będzie konieczne. Ja najczęściej nie dodaję warzyw, aby zachować je w bulionie. Gotuję makaron i mamy pyszny rosół wołowy).
  4. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
  5. Ciasto podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
  6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały. W ten sposób przygotować pierogi z całego ciasta.
  7. Pierogi można zamrozić lub od razu ugotować i podawać. (O mrożeniu pierogów czytaj w uwagach).
  8. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Po wrzuceniu pierogów do wody, przemieszać delikatnie łyżką drewnianą, aby nie przywarły do dna garnka.
  9. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z przesmażoną na oleju lub maśle cebulą. Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby nie posklejały się po przełożeniu do miski lub innego naczynia.

Uwagi:

  • Mrozić można surowe pierogi, układając je oddzielnie, jedne koło drugiego, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Gotujemy je wrzucając zamrożone na wrzątek z solą.
  • Można pierogi również ugotować i zamrozić. W tym przypadku należy ugotowane pierogi najpierw zahartować, czyli po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia wypełnionego dużą ilością zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aż dobrze ostygną. Następnie osączyć je dobrze na durszlaku. Osączone przełożyć do miski, skropić olejem, podzielić na porcje, przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. Po rozmrożeniu ugotowane pierogi można odgrzać na parze, w mikrofalówce, wrzucić na chwilę na wrzątek lub obsmażyć na oleju.
  • Farsz do pierogów można przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
  • Ilość sztuk zależy od tego, jak ciasto zostanie cienko rozwałkowane, od ilości nadzienia, które zmieści się w pierogach (im więcej nadzienia tym grubsze pierogi, ale też będzie ich mniej) oraz od nadzienia (im będzie bardziej zwarte, tym łatwiej napełnić pieroga).

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 70

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Pierogi z mięsem Pierogi z mięsem
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Dziś będę robiła swoje drugie pierogi w życiu, pierwsze dało się zjeść, ale nie było to mistrzostwo  świata 😉mam nadzieje że wyjdą trzymajcie kciuki kochani 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Ja mam mieszane mięsko z rosołu - drob wołowe- ale bez skór i jest suche. Zeby trochę podręcić smak i wilgotnośc dodaję  trochę bardzo drobno pokrojonej kapustki kiszonej.. też wychodzą  pycha :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Babcia Ania · 2 lat temu
    Ciasto robię tak, jak Pani, ale na bogato, bo dodają 2 żółtka. Wszyscy zachwalają :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Pierwszy raz w życiu zrobiłam pierogi według Pani przepisu i wyszły znakomicie! Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Konrad · 2 lat temu
    A może być mięso wieprzowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioleta · 2 lat temu
    Super ciasto na pierogi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 3 lat temu
    Pyszne bylo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 3 lat temu
    Dzień Dobry! Przymierzam się do zrobienia pierożków :) Na jakich obrotach i ile czasu mieli Pani mięso w thermomix?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Robię to na oko. Na najwyższych obrotach miksuję, zatrzymuję, ściągam ze ścianek i dalej miksuję, aż na gładką masę, taką pasztetową ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 3 lat temu
    Dobry wieczór. Czy można zamiast wołowiny wziąć cielęcinę? Pozdrawiam z Berlina
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Farsz robiłam po swojemu, ale szukałam przepisu na ciasto. I według tego przepisu wyszło super!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Darek · 3 lat temu
      proponuję na pół kilo mąki dodać jakieś pół szklanki oleju, albo masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Dzien dobry! Dziś będę próbować. Drugie pierogi w życiu. Mam tylko potanie...700 g miesa - to waga przed czy po igotowaniu? Pozdrawiam z Danii
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Przed, waga surowego mięsa, na którym gotujemy bulion ;) Powodzenia, żeby wyszły pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    A takie pytanie czy to wołowe samo nie jest za suche nie trzeba dodać jakiego mieska z tluszczykiem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie będzie za suche. Dodajesz podsmażoną cebulę z tłuszczem, dolewasz bulionu i możesz dodać warzywa ugotowane z bulionu. Tak dopasowujesz ilość bulionu i dodatku warzyw, aby farsz był soczysty. Zobacz w sposobie przygotowania punkt 3 ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Super wyszły idealnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Bardzo dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgorzata · 4 lat temu
    pierwszy raz w zyciu zrobilam pierogi z pani przepisu , wyszly rewelacyjne ,zniknely w mgnieniu oka i dzisiaj zrobilam 2 raz , dalam wiecej miesa i z 600 gr maki , wyszlo 100 pierogow i ciasta i miesa starczylo doslownie co do ostatniego , chodze dumna jak paw a pani serdecznie dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 4 lat temu
    Bardzo fajny przepis. Mi jednak wyszło 45 pierogów z ciasta, farszu jeszcze zostało na kilka ;) Ja dałam wieprzowine z rosołu zamiast wołowiny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Zrobię pierogi bo są smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kana · 4 lat temu
    Jak można dodać aż tyle soli do ciasta.
    Proszę ciasto spróbować zrobić z ok 550 g mąki pszennej, 2 łyżek oleju, 250 ml ciepłej wody i jednego jajka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ma=egan · 3 lat temu
      ciasto musi mieć smak, być doprawione,a nie być jałowe jak dla niemowlaka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominik · 4 lat temu
    Super. Zrobiłem w Ugandzie i wszyscy byli zachwyceni smakiem. Przy okazji pierwszy raz w życiu jedli pierogi :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lena · 4 lat temu
    Robiłam kilka razy pierogi z Pani przepisu i zawsze wychodzą idealne. Mam jedno pytanie. Jak przechować surowe pierogi zrobione dzień wcześniej? Zostawić przykryte ściereczką w lodówce, czy koniecznie trzeba mrozić lub gotować?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Oj nie wiem, tak nigdy nie robię. Od razu bym je ugotowała. Możesz próbować. Zrób raz test, zostaw ze 2- 3 pierogi i jak piszesz przykryj ściereczką i do lodówki. Tylko ja rozłożyłabym na desce kawałek papieru do pieczenia i posmarowało go olejem, żeby pierogi na pewno się nie przykleiły do deski.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natas · 4 lat temu
      A musisz surowe? Najlepiej ugotować od razu. Surowe albo szybko wyschną, albo pod np. folią spożywczą się zapocą i zakleją. Nawet nie jestem przekonana, czy pod tą ścierką nie zrobią się twarde przez noc...