Miękkie kawałki z mięsa z piersi kurczaka w delikatnym, pomidorowo- śmietanowym sosie. Polecam podawać z ryżem i sałatką z zielonej sałaty.
Składniki na ok. 4 porcje:
ok. 800g piersi z kurczaka
Marynata:
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
½ łyżeczki kardamonu
sól, pieprz
Sos:
2 cebule
500g pulpy pomidorowej (sosu pomidorowego)
100g śmietany do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
sól, pieprz, kardamon, gałka muszkatołowa, cukier
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w duże kawałki.
2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem, papryką, kardamonem, solą i pieprzem. Dodać kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Mięso podsmażyć razem z cebulą. Dodać pulpę pomidorową i gotować parę minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, kardamonem, gałką muszkatołową i cukrem do smaku.
Po komentarzach spodziewałam się naprawdę super dania, a wyszło... słabo. Męczyłam się jedząc to i duża porcja niestety poszła do śmieci. Kiepskie połączenie smaków. Nie polecam.
Nie podzielam zdania. Jest to jeden z moich ulubionych przepisow. Smakuje nietypowo dzięki kardamonowi i gałce muszk. - nietypowy smak ale mi odpowiada. Przepis jest dobry
To jest boskie. Robi się migiem, ja dodałam jeszcze 3 łyżeczki cukru muscovado :). Moja doprowadzająca mnie do szaleństwa z jedzeniem córka wmiotła wszystko z talerza.