Filet z kurczaka w sosie pomidorowym

Filet z kurczaka w sosie pomidorowym

Miękkie kawałki z mięsa z piersi kurczaka w delikatnym, pomidorowo- śmietanowym sosie. Polecam podawać z ryżem i sałatką z zielonej sałaty.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 800g piersi z kurczaka

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 cebule
  • 500g pulpy pomidorowej (sosu pomidorowego)
  • 100g śmietany do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz, kardamon, gałka muszkatołowa, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w duże kawałki.
  2. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem, papryką, kardamonem, solą i pieprzem. Dodać kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
  3. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  4. Mięso podsmażyć razem z cebulą. Dodać pulpę pomidorową i gotować parę minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, kardamonem, gałką muszkatołową i cukrem do smaku.
  5. Podawać z ryżem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Filet z kurczaka w sosie pomidorowym
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oskar · 3 lat temu
    Przepis prosty ale nie wiem co to za sałatka, to rukola?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak :) Rukola, pomidorki koktajlowe, orzeszki ziemnie i dresing z oliwy i soku z cytryny, sól, pieprz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Niezadowolona i zawi · 6 lat temu
    Po komentarzach spodziewałam się naprawdę super dania, a wyszło... słabo. Męczyłam się jedząc to i duża porcja niestety poszła do śmieci. Kiepskie połączenie smaków. Nie polecam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia · 4 lat temu
      Nie podzielam zdania. Jest to jeden z moich ulubionych przepisow. Smakuje nietypowo dzięki kardamonowi i gałce muszk. - nietypowy smak ale mi odpowiada. Przepis jest dobry
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Beata · 4 miesięcy temu
        Nie każdemu odpowiada smak kardamonu dlatego myślę, że nie smakowało. Ja też nie przepadam za tym smakiem ale można przecież pominąć ten składnik 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 7 lat temu
    Uwielbiam ten przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 9 lat temu
    To jest boskie. Robi się migiem, ja dodałam jeszcze 3 łyżeczki cukru muscovado :). Moja doprowadzająca mnie do szaleństwa z jedzeniem córka wmiotła wszystko z talerza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    wspaniały obiad!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewam · 14 lat temu
    no i tez ciekawie...warto wyprobowac,wszystko pasuje mi jak najbardziej,dziekuje za pomysl:)