Filet z kurczaka w sosie pomidorowym


Miękkie kawałki z mięsa z piersi kurczaka w delikatnym, pomidorowo- śmietanowym sosie. Polecam podawać z ryżem i sałatką z zielonej sałaty.
Składniki na ok. 4 porcje:
- ok. 800g piersi z kurczaka
Marynata:
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki kardamonu
- sól, pieprz
Sos:
- 2 cebule
- 500g pulpy pomidorowej (sosu pomidorowego)
- 100g śmietany do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
- sól, pieprz, kardamon, gałka muszkatołowa, cukier
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w duże kawałki.
- 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem, papryką, kardamonem, solą i pieprzem. Dodać kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Mięso podsmażyć razem z cebulą. Dodać pulpę pomidorową i gotować parę minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, kardamonem, gałką muszkatołową i cukrem do smaku.
- Podawać z ryżem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.