Naleśniki czekoladowe z serkiem wiejskim i owocami


Czasami zamiast tradycyjnego, twarogowego nadzienia do naleśników robię nadzienie z serka wiejskiego. Właściwie to nawet nam bardziej smakuje, bo nie jest tak ciężkie jak nadzienie z twarogu. Teraz w sezonie letnim można dodać również owoce. Będzie jeszcze bardziej kolorowo i smacznie.
Składniki na ok. 11 sztuk o średnicy 21 cm:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 600 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki kakao
- 50 g czekolady gorzkiej
Nadzienie:
- 400 g serka wiejskiego
- 200 g jogutru greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany 10- 18%
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczka cukru
- dowolne owoce np. truskawki, jagody, borówka amerykańska, maliny, winogrona
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder lub kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z kakao i cukrem. Wlewać mleko, mieszając trzepaczką, a najlepiej zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wmieszać jajko. (Gdyby ciasto było niejednolite, przelać przez drobne sitko). Dodać roztopioną czekoladę i ponownie wymieszać.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Ciasto zamieszać. Nalać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całym dnie patelni. (Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
- W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników.
- Przygotować nadzienie. Owoce umyć, osuszyć i ewentualnie pokroić na kawałki. Serek (odsączyć najpierw na sitku, jeśli jest wodnisty) wymieszać z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszać owoce.
- Nadzienie rozłożyć na naleśnikach i zwinąć je w rulon. Można z wierzchu posypać cukrem pudrem lub kakao.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 11 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.