Pierogi ruskie z serkiem wiejskim


Miękkie, cienkie ciasto pierogowe z farszem z ziemniaków, podsmażonej cebuli i serka wiejskiego. Dawniej robiłam klasyczne pierogi ruskie tylko na twarogu. Obecnie robię je często właśnie z dodatkiem serka wiejskiego. Farsz dobrze się łączy i ładnie wygląda z małymi kulkami serka. Lubię również jak ziemniaki są pogniecione niedokładnie, aby były wyczuwalne kawałki. Można je również dokładnie pognieść lub przecisnąć przez praskę, jeśli takie wolicie ;)
Składniki na ok. 70 sztuk:
Ciasto pierogowe:
- 500g mąki pszennej
- ok. 300ml gorącej, przegotowanej wody
- 1 płaska łyżka soli
Nadzienie:
- 800g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 400g serka wiejskiego
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe pognieść tłuczkiem do ziemniaków (według uznania mogą pozostać kawałki lub potłuc dokładnie). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Serek wiejski dobrze odsączyć na sitku.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
- Cebulę, ziemniaki i serek wiejski wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
- Ciasto podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały.
- Pierogi można zamrozić lub od razu ugotować i podawać. (O mrożeniu pierogów czytaj w uwagach).
- Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia.
- Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z przesmażoną na oleju lub maśle cebulą lub z kwaśną śmietaną. Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby nie posklejały się po przełożeniu do miski lub innego naczynia.
Uwaga:
- Mrozić można surowe pierogi, układając je oddzielnie, jedne koło drugiego, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Gotujemy je wrzucając zamrożone na wrzątek z solą.
- Można pierogi również ugotować i zamrozić. W tym przypadku należy ugotowane pierogi najpierw zahartować, czyli po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia wypełnionego dużą ilością zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aż dobrze ostygną. Następnie osączyć je dobrze na durszlaku. Osączone przełożyć do miski, skropić olejem, podzielić na porcje, przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. Po rozmrożeniu ugotowane pierogi można odgrzać na parze, w mikrofalówce, wrzucić na chwilę na wrzątek lub obsmażyć na oleju.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 70 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.