Pizza Margherita


Najpopularniejsza i najprostsza włoska pizza. Pizza z sosem pomidorowym i serem mozzarella. Lubiana szczególnie przez dzieci.
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 20g świeżych drożdży
- 150ml ciepłej wody
Dodatki:
- 150ml sosu pomidorowego (pulpy pomidorowej)
- 250g sera mozzarella
- 12 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól ziołowa
Sposób przygotowania:
- Mąkę, olej, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
- Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placek w kształcie koła. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
- Pizze posmarować sosem pomidorowym. Przyprawić solą.
- Mozzarellę osuszyć i pokroić w plasterki. Razem z listkami bazylii ułożyć na pizzy.
- Skropić oliwą. (Szczególnie dobrze skropić bazylię).
- Każdą blachę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
Kuchnia: |
Włoska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.