Pizza Margherita

Pizza Margherita

Najpopularniejsza i najprostsza włoska pizza. Pizza z sosem pomidorowym i serem mozzarella. Lubiana szczególnie przez dzieci.

Składniki:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody

Dodatki:

  • 150ml sosu pomidorowego (pulpy pomidorowej)
  • 250g sera mozzarella
  • 12 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól ziołowa

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, olej, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
  3. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placek w kształcie koła. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
  4. Pizze posmarować sosem pomidorowym. Przyprawić solą.
  5. Mozzarellę osuszyć i pokroić w plasterki. Razem z listkami bazylii ułożyć na pizzy.

2

  1. Skropić oliwą. (Szczególnie dobrze skropić bazylię).
  2. Każdą blachę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 4 lat temu
    Nie robić rozczynu z drożdży?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 8 lat temu
    Bardzo serdecznie dziękuję za przepis. To moja pierwsza w życiu pizza. Jest super. Pyszna. Cudeńko. Jestem z siebie dumna, każdemu się uda gwarantuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 8 lat temu
    Super przepis ! Pizza wyszła smaczna :-) Będę ją robiła częściej !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Asiu[/b] mąka żytnia jest za ciężka. Proszę trzymać się przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 8 lat temu
    Czy można użyć mąki żytniej zamiast pszennej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysienka · 8 lat temu
    Ciasto jest mega przepyszne! Cieniutkie z chrupiącymi brzegami, tak jak uwielbiam! Od dziś przestajemy chodzić do pizzeri :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Karola[/b] w elektrycznym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 8 lat temu
    pieczesz pizze w piekarniku gazowym czy elektrycznym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Artek · 8 lat temu
    [b]Katarzyna[/b] generalnie na gruby i cienki spód jest to samo ciasto. Tylko od ciebie zależy jaką będziesz miała grubość. Dlatego w pizzy nie ważny jest aż tak sam przepis bo to proste ciasto mąka, woda, drożdże, lecz samo rozwałkowanie. Dlatego technika rozwałkowania ciasta jest najtrudniejsza. Wprawieni kucharze robią to rękoma obracając w powietrzu, bo tylko tak rozciągniesz ciasto do przezroczystej grubości. Wałkiem tak nie rozwałkujesz :) Ot cała tajemnica cienkiej pizzy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 8 lat temu
    Dziękuje za porady:)chodziło mi oczywiście o pizze na cienkim cieście, skorzystałam z Twojego przepisu, wyszło świetnie. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Katarzyno[/b] tak masz rację, wszystkie moje przepisy są na pizzę o cienkim spodzie. Preferuję pizzę w stylu włoskim, w której właśnie spód jest cienki. Wszystkie pizze, czy to na cienkim czy grubym cieście przygotowuje się z tych samych składników: mąki, wody (lub mleka), drożdży, oliwy (lub oleju) i soli. Różnica polega w proporcji składników. Do cienkiego należy dać mniej drożdży. Ciasto może też wyrastać krócej. Poza tym, zawsze rozwałkowuję ciasto maksymalnie, aby było jak najcieńsze. Również im więcej składników ułożysz na cieście, tym ciasto będzie bardziej obciążone i mniej wyrośnie. W jednej książce mam przepis na pizzę amerykańską (czyli na grubym spodzie). W tym akurat przepisie dodane jest jeszcze masło i żółtka. Jeśli byłabyś zainteresowana taką pizzą proszę o info, a postaram się przygotować ;-) Nie wiem jakiej pizzy szukasz. Jeśli na cienkim spodzie, to gwarantuję Ci, że korzystając z powyższego przepisu na pizzę margheritę na pewno taką uzyskasz, jeśli ciasto cienko rozwałkujesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 8 lat temu
    Witam! Mam takie pytanie. Nie mam doświadczenia z pieczeniem pizzy, a chciałabym spróbować. Wszystkie Twoje pizze maja cienkie ciasto po upieczeniu. Czy to zależy o przepisu czy np. sposobie pieczenia? Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 8 lat temu
    Wspaniala pizza!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 14 lat temu
    super wygląda uwielbiam Margherita ja dodaję jeszcze kukurydzę...inna pizza dla mnie nie istnieje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    smakowicie się prezentuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    http://smakuje.blox. · 14 lat temu
    bardzo pysznie wygląda !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    shinju · 14 lat temu
    Piękna pizza, wygląda bardzo smakowicie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Wygląda po prostu przepysznie!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viridianka · 14 lat temu
    uwielbiam, to moja ulubiona zaraz po hawajskiej (: