Kotlety ziemniaczano- kalafiorowo- brokułowe


Warzywne kotlety z ziemniaków, kalafiora i brokuła. Smaczne, lekkie, a zarazem pożywne.
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 800 g ziemniaków
- 200 g brokuła, podzielonego na różyczki
- 200 g kalafiora, podzielonego na różyczki
- 1 cebulka zielona
- 1 jajko (rozmiar M)
- ok. 125 g mąki pszennej
- sól, czarny pieprz mielony, gałka muszkatołowa
Pozostałe:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Następnie odcedzić, lekko ostudzić i obrać. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Brokuł i kalafior umyć i ugotować w osolonej wodzie. (Brokuł gotować troszkę krócej niż kalafior). Przełożyć na sitko i dobrze odcedzić.
- Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce oleju. Pozostawić do ostygnięcia.
- Do przeciśniętych ziemniaków dodać podsmażoną cebulkę i jajko. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (Przypraw dodać sporo, aby kotlety były wyraźne w smaku).
- Dodać mąkę i szybko zagnieść ręką. Dodać kalafior i brokuł i delikatnie zagnieść.
- Z masy formować kotlety. (Ręce moczyć w wodzie, bo ciasto się klei. Gdyby było za bardzo klejące i nie dało się formować kotletów, należy dodać więcej mąki). Układać od razu na rozgrzanym na patelni oleju.
- Smażyć z obu stron, na średniej mocy palnika, na złoty kolor.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5 osób, ok. 15 kotletów |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.