Filety z kurczaka zapiekane z krakersami


Filety z kurczaka zapiekane z krakersami
Serek topiony, musztarda i krakersy… czyż nie brzmi zachęcająco? Ciekawy przepis, a do tego pyszny. Krakersowa panierka super pasuje do mięsa. Bardzo polecam.
Składniki na ok.4 porcje:
- 4 piersi z kurczaka
- duży śmietankowy serek topiony (100g)
- 1- 2 łyżki musztardy
- ok. 50g krakersów
- ¼ szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
- 2 ząbki czosnku
- trochę przyprawy do kurczaka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
Sposób przygotowania:
- Filety oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z oliwą i przyprawami.
- Filety obtoczyć w marynacie i pozostawić na co najmniej 2 godziny w lodówce (a najlepiej na noc).
- Krakersy rozkruszyć. W tym celu najlepiej przełożyć je do woreczka do mrożenia i wałkiem rozgnieść.
- Filety wyjąć z marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować serkiem wymieszanym z musztardą i posypać krakersami.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż mięso będzie miękkie i krakersy rumiane.
- Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem i dipami.
Przepis ze strony: www.zycie.pl
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.