Filety z kurczaka zapiekane z krakersami

Filety z kurczaka zapiekane z krakersami

Filety z kurczaka zapiekane z krakersami

Serek topiony, musztarda i krakersy… czyż nie brzmi zachęcająco? Ciekawy przepis, a do tego pyszny. Krakersowa panierka super pasuje do mięsa. Bardzo polecam.

Składniki na ok.4 porcje:

  • 4 piersi z kurczaka
  • duży śmietankowy serek topiony (100g)
  • 1- 2 łyżki musztardy
  • ok. 50g krakersów
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę przyprawy do kurczaka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Filety oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z oliwą i przyprawami.
  3. Filety obtoczyć w marynacie i pozostawić na co najmniej 2 godziny w lodówce (a najlepiej na noc).
  4. Krakersy rozkruszyć. W tym celu najlepiej przełożyć je do woreczka do mrożenia i wałkiem rozgnieść.
  5. Filety wyjąć z marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować serkiem wymieszanym z musztardą i posypać krakersami.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż mięso będzie miękkie i krakersy rumiane.
  7. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem i dipami.

Przepis ze strony: www.zycie.pl

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 8 lat temu
    Super przepis. Godny polecenia. Pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek · 11 lat temu
    Przepis bardzo fajny, ale jeśli mogę coś zasugerować (bo pojawił się komentarz, że kurczak za suchy) to warto przekroić ten kawałek piersi i zrobić w nim "kieszonkę", by wysmarować ją odrobiną serka topionego. Wtedy pierś wychodzi bardziej soczysta :). Ponadto trzeba uważać z długością pieczenia. Zbyt długo pieczony kurczak, nieważne z jakiego przepisu, zawsze wyjdzie suchy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kaswr · 11 lat temu
    No niestety nic szczególnego zbyt suche nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolkaaag · 11 lat temu
    Szybko i smacznie. Pierś z kurczaka mięciutka. Jak dla mnie super. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Bardzo fajny przepis- coś "innego" :-)
    Rodzince bardzo smakowało :lol:
    Zwłaszcza 2letniej córeczce. Mięsko jest fajne- nie jest wysuszone. Leżakowało w lodówce ok.doby więc przeszło przyprawami :lol: Dopisuję do udanych i fajnych przepisów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lucynka · 12 lat temu
    Fajny przepis ,pamietajcie ,że krakersy są solone.Smacznego :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    Kolejny świetny przepis do kolekcji:) Sukcesywnie testuję Pani przepisy, jak na razie same udane!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 13 lat temu
    Duży serek to taki w prostokątnym opakowaniu 100gramowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    olak · 13 lat temu
    A co oznacza 'duży' serek topiony? Jak duży na te 4 filety, ile gram? Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Czyprak Antoni · 14 lat temu
    Ale fajne! Może silnie zdrowotne to nie jest, ale smakować musi wyśmienicie. Oj, se zrobię!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    fajne to krakersowe połączenie.. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 14 lat temu
    słyszałam o podobnym przepisie ale sama jeszcze nie robiłam.. Swoimi zdjęciami bardzo mnie zachęciłaś do wypróbowania