Puszyste naleśniki


Grube, puszyste i delikatne naleśniki. Swoją puszystość zawdzięczają dodatkowi ubitej piany do ciasta. W zależności od preferencji smakowych można usmażyć grubsze lub nieco cieńsze naleśniki (nalewając więcej lub mniej ciasta na patelnię). Można podawać je z dowolnym nadzieniem, ale osobiście polecam słodkie nadzienie np. dżem, mus jabłkowy lub masa z sera białego.
Składniki na ok. 5 naleśników o śr. 24cm:
- 150g mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- szczypta soli
- 2 jajka
- 350ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego (jeśli naleśniki mają być z nadzieniem słodkim)
- tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Do miski wsypać mąkę, budyń w proszku i cukier waniliowy. Dodać żółtka. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. (Można również ciasto zmiksować mikserem).
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta naleśnikowego.
- Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z niewielką ilością oleju. Chochelką nalać ciasto na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż naleśnik od spodu się przyrumieni. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż druga strona się przyrumieni.
- W ten sam sposób usmażyć wszystkie naleśniki.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 5 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.