Puszyste naleśniki

Puszyste naleśniki

Grube, puszyste i delikatne naleśniki. Swoją puszystość zawdzięczają dodatkowi ubitej piany do ciasta. W zależności od preferencji smakowych można usmażyć grubsze lub nieco cieńsze naleśniki (nalewając więcej lub mniej ciasta na patelnię). Można podawać je z dowolnym nadzieniem, ale osobiście polecam słodkie nadzienie np. dżem, mus jabłkowy lub masa z sera białego.

Składniki na ok. 5 naleśników o śr. 24cm:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 350ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego (jeśli naleśniki mają być z nadzieniem słodkim)
  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Do miski wsypać mąkę, budyń w proszku i cukier waniliowy. Dodać żółtka. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. (Można również ciasto zmiksować mikserem).
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta naleśnikowego.
  4. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z niewielką ilością oleju. Chochelką nalać ciasto na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż naleśnik od spodu się przyrumieni. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż druga strona się przyrumieni.
  5. W ten sam sposób usmażyć wszystkie naleśniki.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Puszyste naleśniki
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Baśka · 6 miesięcy temu
    Pyszne. Ciągle wracam do tego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marianna · 2 lat temu
    Najlepsze jakie jadłam, wspaniałe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Suche jak wiór mimo iż trzymałam siescisle przepisu....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Pychaaaa👌🏻👌🏻😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Odświeżam opinię. Letni wieczór z pysznymi naleśnikami. Bardzo smaczne! Dzięki za przepis! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kawa · 3 lat temu
    A co do tych kalorii to można użyć z mleka granulowanego odtłuszczonego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 3 lat temu
    Przepyszne polecam i dziękuję za przepis😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    barbara · 5 lat temu
    bardzo pysze, mięciutkie i pulchniutkie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 5 lat temu
    Pyszne wyszły, choć użyłem budyniu śmietankowego. Dla liczących kalorie/będących na diecie dodam, że robiąc naleśniki wg przepisu + zakładam 4 łyżki stołowe oleju (ok. 30ml) do usmażenia wszystkiego wychodzi około 1320kcal (robione na: mleko 3,2% i jajka po ok 60g), 42g białka, 160g węgli i 55g tłuszczu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olala! · 5 lat temu
    Naprawdę (clap) puszyste naleśniki.Super pomysł z dodaniem budyniu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 5 lat temu
    Super przepis, prosto i pysznie My zjadamy z cukrem pudrem i dżemem