Tortellini z brokułem


Tortellini z brokułem
Szybki i smaczny obiad z tortellini z ulubionym nadzieniem i brokułem. Całość polana śmietanowym sosem i posypana płatkami migdałowymi.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500g brokułu
- 250g tortellini (z dowolnym nadzieniem)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250ml słodkiej śmietany 30%
- szczypta cukru, sól
- 20g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Brokuł oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Łodygę pokroić w kostkę. Brokuł włożyć do gotującej się, osolonej wody i gotować na małym ogniu 8- 10 minut. Odcedzić. (Wody nie wylewać!)
- Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Dobrze odcedzić.
- Masło roztopić. Dodać mąkę i lekko przysmażyć. Wlewać stopniowo 125ml wody z brokułu, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać śmietanę. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą i cukrem.
- Brokuł i tortellini dodać do sosu. Potrawę rozłożyć na talerze i posypać płatkami migdałowymi.
Kuchnia: |
Włoska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | łatwe |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.