Szybki i smaczny obiad z tortellini z ulubionym nadzieniem i brokułem. Całość polana śmietanowym sosem i posypana płatkami migdałowymi.
Składniki na ok. 4 porcje:
500g brokułu
250g tortellini (z dowolnym nadzieniem)
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
250ml słodkiej śmietany 30%
szczypta cukru, sól
20g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Brokuł oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Łodygę pokroić w kostkę. Brokuł włożyć do gotującej się, osolonej wody i gotować na małym ogniu 8- 10 minut. Odcedzić. (Wody nie wylewać!)
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Dobrze odcedzić.
Masło roztopić. Dodać mąkę i lekko przysmażyć. Wlewać stopniowo 125ml wody z brokułu, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać śmietanę. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą i cukrem.
Brokuł i tortellini dodać do sosu. Potrawę rozłożyć na talerze i posypać płatkami migdałowymi.