Tortellini z brokułem

1 Komentarz
Tortellini z brokułem

Tortellini z brokułem

Szybki i smaczny obiad z tortellini z ulubionym nadzieniem i brokułem. Całość polana śmietanowym sosem i posypana płatkami migdałowymi.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g brokułu
  • 250g tortellini (z dowolnym nadzieniem)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250ml słodkiej śmietany 30%
  • szczypta cukru, sól
  • 20g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Łodygę pokroić w kostkę. Brokuł włożyć do gotującej się, osolonej wody i gotować na małym ogniu 8- 10 minut. Odcedzić. (Wody nie wylewać!)
  2. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Dobrze odcedzić.
  3. Masło roztopić. Dodać mąkę i lekko przysmażyć. Wlewać stopniowo 125ml wody z brokułu, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać śmietanę. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą i cukrem.
  4. Brokuł i tortellini dodać do sosu. Potrawę rozłożyć na talerze i posypać płatkami migdałowymi.
Przepis pochodzi z książki „Für Kinder”.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: łatwe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.