Ciasto z mięsa mielonego

Ciasto z mięsa mielonego

Ciasto z mięsa mielonego

Ładnie podane mięso mielone z dodatkiem warzyw, zawinięte w ciasto francuskie. Sycące danie obiadowe. Do potrawy pasuje sos cebulowy lub tzatziki.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100g startego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 mała młoda cukinia
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 30g płatków owsianych
  • 50g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka rosołu instant
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

    1. Cebulę i czosnek obrać i drobno poszatkować.
    2. Marchewki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
    3. Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
    4. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać płatki owsiane i dalej smażyć. Kolejno dodać przecier pomidorowy, marchewki, cukinię, sól, pieprz, rosół i zioła. Wszystko razem chwilkę smażyć. Pod koniec dodać 50g sera żółtego. Wymieszać.
    5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie. Na cieście ułożyć chłodną lub lekko ciepłą masę z mięsa mielonego, posypać pozostałym serem żółtym. Boki ciasta założyć na mięso (tj. zawinąć mięso w ciasto francuskie). Ciasto posmarować żółtkiem.

02

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, w temperaturze 200°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.wunderkessel.de

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto z mięsa mielonego Ciasto z mięsa mielonego

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Właśnie się piecze :) Mam nadzieję, że odgrzewane jutro w pracy będzie smakowało tak dobrze jak wygląda na zdjęciach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 10 lat temu
    [b]Natalio[/b] Pokrój ją w małą kostkę i podsmaż, aż zmięknie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Joanno mam pytanie, czy marchewka dojdzie w piekarniku czy jest twardawa? Bo zastanawiam się czy nie lepiej ją najpierw trochę podgotować, a dopiero później dodać do mięsa. Jak myślisz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 12 lat temu
    [b]Aneto[/b] możesz je pominąć. Płatki mają zagęścić farsz, ale ich jest tak mało, że nic się nie stanie jak ich nie dodasz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Becia · 12 lat temu
    wychodzi dokladnie tak, jak na zdjeciu :)
    a jakie pyszniaaaste :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 12 lat temu
    Czym można zastąpić platki owsiane? Niestety jestem uczulona na gluten i nie mogę ich jeść.