Ciasto z mięsa mielonego


Ciasto z mięsa mielonego
Ładnie podane mięso mielone z dodatkiem warzyw, zawinięte w ciasto francuskie. Sycące danie obiadowe. Do potrawy pasuje sos cebulowy lub tzatziki.
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100g startego sera żółtego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 mała młoda cukinia
- 500g mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 30g płatków owsianych
- 50g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka rosołu instant
- sól, pieprz
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obrać i drobno poszatkować.
- Marchewki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
- Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać płatki owsiane i dalej smażyć. Kolejno dodać przecier pomidorowy, marchewki, cukinię, sól, pieprz, rosół i zioła. Wszystko razem chwilkę smażyć. Pod koniec dodać 50g sera żółtego. Wymieszać.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie. Na cieście ułożyć chłodną lub lekko ciepłą masę z mięsa mielonego, posypać pozostałym serem żółtym. Boki ciasta założyć na mięso (tj. zawinąć mięso w ciasto francuskie). Ciasto posmarować żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, w temperaturze 200°C.
Przepis pochodzi ze strony: www.wunderkessel.de
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.