Zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze świeżych szparagów i ziemniaków, z dodatkiem pomidorów, szynki parmeńskiej i bazylii. Polana jest pysznym, kremowym sosem. Smaczne i pożywne danie.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g szparagów
  • 500g ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 100g szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 30g masła
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 250ml wody ze szparagów
  • 125ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 50g parmezanu
  • 2 żółtka
  • cukier, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • trochę soku z cytryny
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyciągnąć szparagi z wody. Wody nie wylewać! (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki.
  3. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona.
  4. W plasterki szynki pozawijać po 2 szparagi.
  5. Przygotować sos. Masło roztopić. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Chwilę podsmażyć. Ciągle mieszając dodać 250ml wody ze szparagów. Dodać śmietanę i zagotować. Gotować dalej na małym ogniu ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać cukier, sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Trochę ostudzić. Dodać parmezan i żółtka. Wymieszać i już nie gotować.
  6. Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
  7. Ziemniaki wymieszać z pomidorami i bazylią. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie wyłożyć szparagi i całość polać sosem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 250°C.

Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Gratinierter-Spargel-italienische-Art.”

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki

Zapiekanka ze szparagami Zapiekanka ze szparagami

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lucyna · 5 lat temu
    swietny przepis palce lizac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zbyszek · 7 lat temu
    Swietny przepis probowalem palce lizac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 10 lat temu
    A czy sos powinien wyjść bardzo gęsty czy wodnisty. Potrawa ok. Tylko sos wyszedł mi mało aromatyczny i praktycznie wodnisty
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      [b]Jacku[/b] sos jest dość gęsty. Daj następnym razem dobrze kopiatą łyżkę mąki i przypraw do smaku ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 11 lat temu
    [b]Aniu[/b] bez.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Czy piecze się pod przykryciem? czy bez?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 13 lat temu
    Wyglada pysznie, a czy tez tak smakuje przekonam sie za moment ... ;)

    Dla odmiany zamiast szynki, dalam chudziutki boczek w plasterkach, moze byc ciekawie ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sandez · 13 lat temu
    [quote]Uwielbiam szparagi :)[/quote]
    a ja uwwielbiam kaszanke
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sandez · 13 lat temu
    nigdy tego nie żarłem aż do ostatniego lata i teraz żyć bez nich nie mogę. ten przepis też na pewno powstał przez kogoś kto kocha żarcie "dobre" żarcie i kto kocha szparagi. Właśnie czuje ich wspaniały suptelny zapach dochodzący z kuchni. Spadam i pozdrawiam. GRATULUJE.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Wspaniale wygląda!
    Kusząco i pysznie. Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wykrywacz smaku · 13 lat temu
    ooo, sezon rozpoczęty!Piękne zdjęcia! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 13 lat temu
    Pieknie wygląda. To nieśmiertelne poącznia - szparagi zawijane w szynkę nalepiej surową suszoną. Zacznę te szaleństwa zaraz gdy pojawią się na targu zielone szpargi. Najczęściej robię z jajkiem - w róznych wersjach, czasem tez dodaję pieczone kartofle. Twoja wersja bardzo smakowita. Pozdr. kinga
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kulinarnefascynacje · 13 lat temu
    Uwielbiam szparagi :)