Zapiekanka ze szparagami


Zapiekanka ze szparagami
Zapiekanka ze świeżych szparagów i ziemniaków, z dodatkiem pomidorów, szynki parmeńskiej i bazylii. Polana jest pysznym, kremowym sosem. Smaczne i pożywne danie.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500g szparagów
- 500g ziemniaków
- 4 pomidory
- 100g szynki parmeńskiej
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 30g masła
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej
- 250ml wody ze szparagów
- 125ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 50g parmezanu
- 2 żółtka
- cukier, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- trochę soku z cytryny
- masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyciągnąć szparagi z wody. Wody nie wylewać! (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
- Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki.
- Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona.
- W plasterki szynki pozawijać po 2 szparagi.
- Przygotować sos. Masło roztopić. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Chwilę podsmażyć. Ciągle mieszając dodać 250ml wody ze szparagów. Dodać śmietanę i zagotować. Gotować dalej na małym ogniu ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać cukier, sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Trochę ostudzić. Dodać parmezan i żółtka. Wymieszać i już nie gotować.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
- Ziemniaki wymieszać z pomidorami i bazylią. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie wyłożyć szparagi i całość polać sosem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 250°C.
Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Gratinierter-Spargel-italienische-Art.”
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.