Tortilla z kurczakiem


Tortilla z kawałkami kurczaka, papryką i sosem pomidorowym. Całość zapieczona z serem żółtym. Szybkie i pyszne danie.
Składniki na 4 porcje:
- 4 placki tortilla
- 350g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- pomidory krojone w puszce (ok. 425ml)
- olej do smażenia
- 100g sera żółtego tartego
- 100g kwaśnej śmietany lub creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme Fraiche")
- só, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub półplasterki.
- Czosnek obrać i drobno poszatkować.
- Paprykę pokroić w paski.
- Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Smażyć na oleju. Oprószyć solą i pieprzem. Podczas smażenia dodać cebulę, czosnek i paprykę. Gdy mięso będzie już gotowe, dodać pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym. Chwilkę wszystko razem podsmażyć.
- Na każdy placek nałożyć nadzienie i zwinąć w rulon.
- Tortille przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować kwaśną śmietaną i posypać startym serem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C, aż ser się roztopi.
![]() |
Kuchnia: |
Meksykańska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.