Frykadelki w sosie pomidorowym z mozzarellą


Małe kulki z mięsa mielonego polane sosem pomidorowym i zapieczone z mozzarellą. Proponuję podawać je z ryżem.
Składniki na 4 porcje:
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 bułka
- sól, pieprz i zioła np. oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- pomidory w puszce (ok. 850ml)
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ziół
- sól
- 20ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 opakowanie sera mozzarella (125g)
Sposób przygotowania:
- Bułkę namoczyć w wodzie.
- Mięso mielone połączyć z jajkiem, odciśniętą bułkę, solą, pieprzem i ziołami. Z masy uformować małe kuleczki i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Ząbki czosnku obrać i poszatkować drobno.
- Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać pomidory w puszce razem z sosem. Chwilkę gotować na małym ogniu. Dodać śmietanę. Sos zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku.
- Sosem zalać frykadelki.
- Mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na sosie.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!