Piersi z kurczaka z serkiem, zawinięte w cieście francuskim. Proponuję podawać z zieloną sałatą i ziemniakami np. pieczonymi z ziołami.
Składniki na 2 porcje:
2 piersi z kurczaka
100g serka śmietankowego z ziołami
1 opakowanie ciasta francuskiego
sól, pieprz
olej do smażenia
jajko lub żółtko
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka rozbić lekko tłuszczem. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju z obu stron. Ułożyć na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto francuskie. Przeciąć je na pół i na każdej połówce położyć pierś z kurczaka. Piersi z kurczaka posmarować serkiem. Ciasto francuskie złożyć na pół i skleić mocno boki. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem lub żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia się ciasta.