Zapiekanka makaronowa z szynką

Zapiekanka makaronowa z szynką

Szybka i łatwa zapiekanka makaronowa z kawałkami szynki w sosie pomidorowym, zapiekana z serem. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy makaron i zalewamy go rzadkim sosem pomidorowym. Dodajemy szynkę i posypujemy startym serem żółtym. Makaron ugotuje się w tym sosie. Smaczne danie, za którym również przepadają dzieci.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • ok. 170 g makaronu (użyłam cienkie rurki)
  • 150 g szynki
  • 150 g startego sera żółtego typu Ementaler lub Gouda
  • 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 100 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • sól, pieprz, słodka papryka i dowolne zioła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Surowy makaron wsypać na naczynia żaroodpornego.
  2. Szynkę pokroić w małą kostkę. Wyłożyć na makaron.
  3. Bulion i śmietanę zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
  4. Mąkę wymieszać z małą ilością wody (ok. 2- 3 łyżki) tak, aby nie było grudek. Dodać do bulionu, mieszając i gotować 1 minutę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami. (Sos będzie rzadki).
  5. Sosem zalać makaron i szynkę. (Dokładnie przykryć cały makaron, aby ładnie ugotował się w sosie). Posypać startym serem. (Ser zatopi się częściowo w sosie).
  6. Odkryte naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zapiekanka makaronowa z szynką Zapiekanka makaronowa z szynką
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Z. · 1 lat temu
    Przepis super, aczkolwiek u mnie dodanie surowego makaronu się nie sprawdziło - podgotowany wcześniej 5 minut był zdecydowanie lepszy. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrian · 1 lat temu
    To chyba pierwszy przepis tego typu zapiekanki z jakiego skorzystałem i korzystam do dziś. Uwielbiam takie połączenie smaków. Fakt, że trochę się rozlewa zaraz po podaniu, ale jak odstoi noc w lodówkę to na drugi dzień jest cud miód. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Nie wiem skąd tyle dobrych ocen. Efekt wygląda obrzydliwie i smakuje przeciętnie. Rzadkie, rozlewające się coś. Syn określił "pomidorowa z serem". Robiłam absolutnie zgodnie z przepisem. Rozczarowanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 1 lat temu
    Przepis rewelacja, pyszny! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zeddi · 2 lat temu
    Super przepis, polecam było pyszne (do przyprawienia użyłem pieprzu, papryki wędzonej i mieszanki ziół polskich).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 2 lat temu
    Zapiekanka nie chce się zapiec. Co mam zrobić? W piekarniku od 40 minut a konsystencja zupy..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Zamiast koncentratu można dodać passate ponidorową? Jeśli tak to w jakiej proporcji z bulionem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 2 lat temu
    Tragedia, mimo ze sos bardzo rzadki to makaron surowy po 30 min...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Prosta , szybka i przepyszna !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szymon · 9 lat temu
    Jaki makaron musi zostać użyty?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Dowolny, tylko nie spaghetti czy nitki. Mogą być rurki, świderki, kokardki itp.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 11 lat temu
    Właśnie zrobiłam na obiad. Bardzo dobra - domownicy zachwyceni. Genialny pomysł z tym "surowym" makaronem zyskujemy 15 min na przygotowaniu. Trochę zwiększyłam proporcje bo jest nas 4. Serdecznie polecam i pozdrawiam Panią Joannę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 11 lat temu
    Świetny przepis!
    Moim zdaniem wygrywa z wszelkimi daniami gotowymi typu "pomysł na".