Zapiekanka makaronowa z szynką


Szybka i łatwa zapiekanka makaronowa z kawałkami szynki w sosie pomidorowym, zapiekana z serem. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy makaron i zalewamy go rzadkim sosem pomidorowym. Dodajemy szynkę i posypujemy startym serem żółtym. Makaron ugotuje się w tym sosie. Smaczne danie, za którym również przepadają dzieci.
Składniki na ok. 3 porcje:
- ok. 170 g makaronu (użyłam cienkie rurki)
- 150 g szynki
- 150 g startego sera żółtego typu Ementaler lub Gouda
- 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 100 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
- sól, pieprz, słodka papryka i dowolne zioła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Surowy makaron wsypać na naczynia żaroodpornego.
- Szynkę pokroić w małą kostkę. Wyłożyć na makaron.
- Bulion i śmietanę zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
- Mąkę wymieszać z małą ilością wody (ok. 2- 3 łyżki) tak, aby nie było grudek. Dodać do bulionu, mieszając i gotować 1 minutę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami. (Sos będzie rzadki).
- Sosem zalać makaron i szynkę. (Dokładnie przykryć cały makaron, aby ładnie ugotował się w sosie). Posypać startym serem. (Ser zatopi się częściowo w sosie).
- Odkryte naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.