Pizza z szynką, papryką i kukurydzą


Smaczna, domowa pizza na drożdżowym spodzie, pokrytym szynką, kukurydzą, papryką konserwową i serem.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 175 ml lekko ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- szczypta cukru
- ½ łyżeczki soli
Dodatki:
- ok. 100 g szynki
- ok. 200 g sera żółtego typu Ementaler
- ok. 80 g odsączonej kukurydzy konserwowej
- kilka łyżek pulpy pomidorowej/ przecieru pomidorowego
- 2 papryki konserwowe (polecam grillowane bez skórki)
- oregano, sól ziołowa
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: 50 ml lekko ciepłej wody wymieszać z pokruszonymi drożdżami, szczyptą cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski i wymieszać z solą. Wyrośnięty zaczyn (z punktu 1) dodać do mąki razem z olejem. Dodać resztę lekko ciepłej wody. Zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym na gładką masę.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
- W międzyczasie papryki osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w paski.
- Kukurydzę przełożyć na sitko i odsączyć z zalewy.
- Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto.
- Posmarować pulpą pomidorową. Posypać oregano i solą ziołową. Rozłożyć paprykę, kukurydzę, plasterki lub kawałki szynki i posypać startym serem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 8 jako przekąska, ok. 4 jako porcja obiadowa |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.