Uszka z grzybami


Uszka z grzybami to tradycyjna polska potrawa wigilijna, w wielu regionach Polski podawana jako pierwsza na świątecznym stole. Uszka nadziewane grzybami pływające w postnym barszczu muszą zagościć również u nas. Jest przy nich sporo pracy, szczególnie jeśli chcemy przygotować malutkie uszka. Można iść na łatwiznę i zrobić je większe, wtedy szybciej ubywa i farszu i ciasta ;).
Wywar grzybowy, pozostały po gotowaniu grzybów, można wykorzystać do barszczu, żuru, zupy grzybowej. Jeśli nie wykorzystujemy go od razu to można go zamrozić.
Składniki ok. 45 sztuk:
Farsz grzybowy:
- 30g suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka bułki tartej
- sól, pieprz
Ciasto pierogowe:
- ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- gorąca, przegotowana woda
Sposób przygotowania:
- Grzyby opłukać. Przełożyć do niedużego garnka i zalać zimną wodą. Pozostawić na co najmniej parę godzin, a najlepiej na noc.
- Na drugi dzień, grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić przez sitko. Grzyby polecam przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa na sicie o średnich oczkach lub zmiksować drobno w malakserze, ale uważać, żeby nie zrobić papki. (Ewentualnie można również grzyby bardzo drobno posiekać).
- Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli (nie powinna się zarumienić). Dodać zmielone grzyby i podsmażyć ok. 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku i zagęścić bułką tartą. Pozostawić do ostygnięcia. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku).
- Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski. Dodać żółtko i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste; potrzeba ok. 150ml) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
- Ciasto podzielić na pół. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko najpierw jedną, później drugą połówkę ciasta. (W trakcie rozwałkowywania jednej połówki, drugą włożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby ciasto nie obeschło).
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka (np. foremką lub literatką, o średnicy ok. 5 cm. Na środku nałożyć niewielką ilość farszu, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga.
- Następnie zlepić oba końce pieroga. (W środku powinna powstać dziurka. Jeśli pieróg nie jest za malutki można opleść go wokół palca wskazującego, skleić brzegi i dopiero wtedy wyciągnąć palec). Gotowe uszka układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały.
- Uszka można zamrozić lub od razu ugotować i podawać z barszczem. Mrozić można surowe uszka, układając je oddzielnie, jedne koło drugiego, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Można uszka również ugotować i zamrozić w ten sam sposób co surowe. (Jak kto lubi). Jeśli ugotowane uszka mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby się nie posklejały po przełożeniu do miski lub innego naczynia.
- Uszka wrzucać na wrzątek i gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 1- 2 minut od wypłynięcia. (Daję ok. 1,5 łyżki soli na ok. 2 litry wody).
- Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z barszczem np. barszczem wigilijnym na zakwasie lub barszczem czerwonym czystym.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 45 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.