Rolady z mięsa mielonego


Rolady z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem w środku. Rolady są soczyste, delikatne i co najważniejsze bardzo smaczne. Efektowniejsza alternatywa dla kotletów mielonych. Polecam podawać je z sosem cebulowym.
Składniki na 6 porcji:
- 500g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 6 cienkich plasterków boczku
- 6 niedużych ogórków konserwowych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- bułka (może być z dnia wczorajszego)
- 2 jajka
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- folia spożywcza
Sposób przygotowania:
- Bułkę namoczyć w wodzie.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Mięso mielone wymieszać z cebulą, czosnkiem, jajkami, odciśniętą bułką, musztardą, solą, pieprzem i słodką papryką.
- Masę podzielić na 6 porcji. Każdą porcję położyć na kawałku folii spożywczej. Mięso rozłożyć ręką na cienkie prostokąty (ale nie za cienko).
- Na każdym prostokącie z mięsa położyć plasterek boczku (jeśli jest długi przekroić na pół) i ogórek. Zwinąć w roladę.
- Gotowe rolady zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
- Rolady odwinąć delikatnie z folii i panierować w bułce tartej. Usmażyć na oleju.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.