Rolady z mięsa mielonego

Rolady z mięsa mielonego

Rolady z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem w środku. Rolady są soczyste, delikatne i co najważniejsze bardzo smaczne. Efektowniejsza alternatywa dla kotletów mielonych. Polecam podawać je z sosem cebulowym.

Składniki na 6 porcji:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 6 cienkich plasterków boczku
  • 6 niedużych ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka (może być z dnia wczorajszego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w wodzie.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Mięso mielone wymieszać z cebulą, czosnkiem, jajkami, odciśniętą bułką, musztardą, solą, pieprzem i słodką papryką.
  5. Masę podzielić na 6 porcji. Każdą porcję położyć na kawałku folii spożywczej. Mięso rozłożyć ręką na cienkie prostokąty (ale nie za cienko).
  6. Na każdym prostokącie z mięsa położyć plasterek boczku (jeśli jest długi przekroić na pół) i ogórek. Zwinąć w roladę.

2

  1. Gotowe rolady zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

3

  1. Rolady odwinąć delikatnie z folii i panierować w bułce tartej. Usmażyć na oleju.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Rolady z mięsa mielonego Rolady z mięsa mielonego Rolady z mięsa mielonego
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 5 lat temu
    Pyszne, ja robię często farsz z pieczarek na tarce startych, cebuli w kostkę, podsmażyć i do tego pomidory w oleju na małe kawałki. Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joasia · 9 lat temu
    Chciałabym zapytać jakiego boczku powinnam użyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Dodałam do środka niektórych roladek kawalek ogórka kiszonego, a do innych kawałek sera pleśniowego - wszystko to z braku konserwowych ogórków :D Mam zamiar po obsmażeniu upiec roladki w piekarniku. Mam nadzieje że się uda ;-) Dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 11 lat temu
    Zrobiłem roladki dziś na obiad, ale ogórek wydaje mi się zbyt twardy, a jego smak zbyt intensywny. Następnym razem spróbuję zastąpić go pieczarkami i serem, może mozzarellą :)
    Połączenie mięsa mielonego z boczkiem bardzo fajne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Ja robiłam je dzisiaj na obiad . Po zrobieniu ruloników i zawinięciu w folię ,stwierdziłam że wyszło nieźle ... ale wydawały mi się za grube do smażenia - widocznie ogóreczki jakie miałam , mimo że wydawały mi się małe to rulonik jak dla mnie przygruby do smażenia. Osobiście bardzo mało smażę w kuchni , raczej większość piekę lub zapiekam . Więc po wyjęciu z lodówki obsmażyłam je w panierce z bułki jak pisałaś Joanno , a potem ułożyłam w naczyniu żaroodpornym , na każdy położyłam listeczek masełka i zapiekłam w piekarniku ok 20-25 minut na 220 stopni . Wyszły fantastycznie ! Do tego sos cebulowy świetnie pasuje . Polecam na obiad i jeśli tak jak obawiacie się długiego smażenia to zapieczone są również bardzo pyszne :-) Dzięki za kolejny świetny przepis-pomysł , tym razem na obiad.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 11 lat temu
    Od kilku dni "wertuje" Pani przepisy. Jako pierwsze wypróbowałam roladki. Zamiast boczku (akurat nie miałam) dodałam szynkę dojrzewającą. Serdecznie polecam - mielone w ciekawym innym wydaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    O rany, ależ mi ślinka pociekła!!! Mam już pomysł na niedzielny obiad :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Radosław · 11 lat temu
    Bardzo apetycznie wygląda ta rolada,spróbuję ją upiec.Uwielbiam nowości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 11 lat temu
    uwielbiam takie mięsne roladki :) i też zawsze do środka wkładam ogórka! pycha :)