Jak mrozić grzyby
Nadmiar nazbieranych w lesie świeżych grzybów można nie tylko ususzyć, ale również zamrozić. Należy je oczyścić i zamrozić możliwie jak najszybciej po przyniesieniu z lasu. Najlepiej do mrożenia nadają się prawdziwki, podgrzybki, maślaki i koźlarze. Można je mrozić surowe. Kurki i rydze również można mrozić, ale te powinno się obgotować (ok. 3- 5 minut, w zależności od wielkości grzyba, a następnie zahartować w lodowatej wodzie, osączyć i dopiero zamrozić), żeby później nie były gorzkie.
Moim zdaniem najlepiej mrozić grzyby przesmażone. Można je wtedy dłużej przechować w zamrażarce, a do tego czas przygotowania np. sosu, jajecznicy, czy zupy grzybowej zdecydowanie się skraca.
Składniki:
- świeże grzyby leśne: prawdziwki, podgrzybki, maślaki, koźlarze
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyścić z igieł, liści, ziemi i innych zanieczyszczeń, najlepiej jak najszybciej po przeniesieniu ich z lasu. Z maślaków należy zdjąć skórkę. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką lub nożykiem z zabrudzeń. Tylko bardzo zanieczyszczone można szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym).
- Najmniejsze grzyby można zamrozić w całości. Pozostałe grzyby należy pokroić na kawałki np. w plasterki lub kostkę i podzielone na porcje zamrozić w woreczkach lub pojemnikach do mrożenia. Gdy chcemy, wyciągamy je i przygotowujemy potrawę bez ich wcześniejszego rozmrażania lub ewentualnie można je lekko rozmrozić. Dlatego dobrze, gdy są poporcjowane. Małe grzybki, jeśli mają być mrożone w całości, ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały i włożyć do zamrażarki. Na drugi/ trzeci dzień, gdy zamarzną przełożyć je do woreczków lub pojemników do mrożenia i ponownie włożyć do zamrażarki. (Na woreczkach/ pojemnikach najlepiej napisać datę, aby móc kontrolować ich przydatność do spożycia).
- Pokrojone w plastry lub kostkę grzyby można albo zamrozić surowe, albo wcześniej podsmażyć: Przykładowo na 400 g grzybów użyć 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego). Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone grzyby i smażyć, mieszając, na większej mocy palnika ok. 5- 8 minut, aż woda wyparuje i grzyby się zrumienią. Można doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym. Patelnię ściągnąć z pieca. Podsmażone grzyby pozostawić do ostygnięcia, przełożyć do woreczków lub pojemników do mrożenia i zamrozić. (Zamrożone, podsmażone grzyby widać na ostatnim zdjęciu).
- Zamrożone, surowe grzyby można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy, a przesmażone lub obgotowane do ok. 1,5 roku.
- Rozmrożone grzyby należy wykorzystać. Nie wolno ich ponownie zamrozić.
Odsłon: 3319
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.