Suszenie grzybów w piekarniku
Jeśli zebraliście świeże grzyby w lesie i chcielibyście przechować je na dłużej to polecam ich wysuszenie. Będą jak znalazł do potraw wigilijnych i nie tylko. Można cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jeśli tak jak ja nie macie specjalnej suszarki do grzybów i owoców, to polecam suszenie grzybów w piekarniku.
Suszenie grzybów w piekarniku jest dość proste. Suszymy oczywiście grzyby sprawdzone, jadalne, najlepiej prawdziwki i podgrzybki, a także koźlarze (czyli kozaki), ze względu na ich smak i aromat. Jeśli trafi nam się słoneczna pogoda, to po zebraniu grzybów można je rozłożyć na zewnątrz na gazecie i pozostawić do wstępnego podsuszenia na ok. 2 godziny.
Składniki:
- świeże grzyby leśne: prawdziwki, podgrzybki, koźlarze
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyścić z igieł, liści, ziemi i innych zanieczyszczeń, najlepiej jak najszybciej po przeniesieniu ich z lasu. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką lub nożykiem z zabrudzeń. Najlepiej ich nie moczyć, ponieważ będą dłużej schły. Tylko bardzo zanieczyszczone można szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym).
- Odciąć trzony grzybów od kapeluszy. Kapelusze pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Robaczywe plastry od razu wyrzucić. (Wielkość kapeluszy nie ma znaczenia. Mogą być małe, średnie i duże, choć małe grzyby można przeznaczyć do zamarynowania w słoiku. Ważna jest grubość pokrojonych plastrów. Nie powinny być za grube, bo będą się dłużej suszyć). Nóżki pokroić wzdłuż na grubość podobną do plastrów kapelusza.
- Układać jeden kawałek koło drugiego tak, aby nie nachodziły na siebie, na ruszcie i płaskich blachach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. (Ja mam 2 blachy i jeden ruszt).
- Suszyć wszystkie blachy jednocześnie, w temperaturze 40- 50°C (u mnie 50°C) z funkcją termoobiegu, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika np. z włożonym trzonem łyżki drewnianej, aby para wodna uciekała. (Temperatura musi być niska, aby grzyby się wysuszyły, a nie spaliły). Gdy grzyby się podsuszą należy je przemieszać/ poprzewracać co jakiś czas, szczególnie pod koniec suszenia, aby wszystkie kawałki się wysuszyły. Grzyby suszą się ok. 4- 7 godzin. Wysuszone grzyby będą łamliwe. Jeśli przy ściśnięciu palcami, okażą się jeszcze miękkie i giętkie, należy je suszyć dalej. (Mniejsze kawałki będą wcześniej gotowe niż większe. Dlatego gdy są gotowe należy je przeglądnąć i wyciągnąć, a większe jeszcze niedosuszone suszyć dłużej. Grzyby muszą być dobrze wysuszone, aby później nie spleśniały).
- Gotowe, wysuszone grzyby pozostawić na chwilę, aby całkiem ostygły. Grzyby można przechowywać w czystych, suchych i szczelnych słoikach lub metalowych puszkach do ok. 2 lat. (Ja na słoik kładę dodatkowo kawałek ręcznika papierowego i dopiero zakręcam nakrętkę).
Odsłon: 3274
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.