Klasyczne połączenie fasolki z bułką tartą. Fasolkę należy podawać na ciepło. Można serwować ją jako dodatek do drugiego dania zamiast sałatki lub ziemniaków. Można jeść ją również jako samodzielne danie.
Składniki na 4 porcje (jako dodatek do obiadu):
500g fasolki szparagowej
50g masła
3 łyżki bułki tartej
sól
Sposób przygotowania:
Odciąć końcówki fasolki i ją wypłukać. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 15- 20 minut. Czas może się różnić w zależności, czy mamy młodą czy starszą fasolkę. Młoda gotuje się szybciej).
Ugotowaną fasolkę odcedzić.
Na patelni roztopić masło. Dodać bułkę tartą i smażyć do momentu, aż bułka lekko się przyrumieni. Dodać szczyptę soli i fasolkę. Wymieszać, aby fasolka obtoczyła się w bułce.
Bułkę tartą rumieni się na suchej patelni i dopiero dodaje się masło albo olej .Jak można na spalone wysoką tempruturą masło wrzucać bułkę i dalej ją palić toż to sama trucizna.
Masło należy roztopić. Ja nie palę masła. Nigdy nie roztapiam przy wysokiej temperaturze. Jeśli bardziej odpowiada Ci rumienienie najpierw bułki to proszę przy tym zostać.
Oba sposoby są poprawne. I jeśli potrafi się dobrze roztopić masło bez przypalenia go to wcale nie jest trucizna. Ja również zaczynam od masła, ale jeśli Pani nie potrafi, to proszę zostać przy swoim sposobie i nie obrażać innych.