Obazda bawarska to pasta serowa z sera Camembert, cebuli i papryki w proszku. Klasyk na Bawarii. Pastę serwuje się z preclem. W klasycznej wersji dodaje się kminek. Możecie go dodać jeśli lubicie, ja za nim nie przepadam ;).
Składniki na ok. 4 porcje:
200 g sera Camembert
1 średniej wielkości cebula
100 g naturalnego serka do smarowania (typu Philadelphia)
30 g masła
sól
pieprz, czarny
słodka papryka w proszku
kminek (opcjonalnie)
szczypiorek, czerwona cebula do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ser Camembert rozdrobnić widelcem.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Ser Camembert przełożyć do miski. Dodać cebulę, serek i miękkie masło. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Papryki należy dodać do smaku, ale sporo. Obazda powinna mieć ceglasty kolor.
Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i ozdobić plasterkami czerwonej cebuli.