Bawarska obazda

2 Komentarzy
Bawarska obazda

Obazda bawarska to pasta serowa z sera Camembert, cebuli i papryki w proszku. Klasyk na Bawarii. Pastę serwuje się z preclem. W klasycznej wersji dodaje się kminek. Możecie go dodać jeśli lubicie, ja za nim nie przepadam ;).

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 200 g sera Camembert
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 100 g naturalnego serka do smarowania (typu Philadelphia)
  • 30 g masła
  • sól
  • pieprz, czarny
  • słodka papryka w proszku
  • kminek (opcjonalnie)
  • szczypiorek, czerwona cebula do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ser Camembert rozdrobnić widelcem.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  3. Ser Camembert przełożyć do miski. Dodać cebulę, serek i miękkie masło. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Papryki należy dodać do smaku, ale sporo. Obazda powinna mieć ceglasty kolor.
  4. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i ozdobić plasterkami czerwonej cebuli.
  5. Przechowywać w lodówce do 2- 3 dni.

Kuchnia:

Bawarska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Bawarska obazdaBawarska obazda
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.