Aromatyczne masło z czosnkiem niedźwiedzim, które pasuje do chleba z wędliną, serem żółtym, do mięsa, ryb, warzyw szczególnie z grilla. Pięknie pachnie, dobrze smakuje i ma ładną barwę. Jest bardzo proste do przygotowania.
Składniki:
250g masła
100g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Masło wyciągnąć z lodówki, aby zmiękło.
Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć, obciąć ogonki i poszatkować drobno.
Dodać masło, szczyptę soli i pierzu. Zmiksować blenderem.
Masło przełożyć do miseczki/ słoika lub ułożyć na papierze do pieczenia lub folii spożywczej i zwinąć w wałek. Masło będzie miało ładny kształt, jeśli wyciśniemy je ze szprycy lub rękawa cukierniczego z dużą, ozdobną końcówką. Można również masło przełożyć do foremek do pralinek i zamrozić.
Masło włożyć do lodówki, aby stwardniało.
Wariant Thermomix
Składniki:
250g masła
100g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Masło wyciągnąć z lodówki, aby zmiękło.
Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć i obciąć ogonki.
Liście przełożyć na naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 5. Kopystką zsunąć liście ze ścianek naczynia na dół.
Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki, sól i pieprz. Zmiksować 10s./ obr. 5.
Masło przełożyć do miseczki/ słoika lub ułożyć na papierze do pieczenia lub folii spożywczej i zwinąć w wałek. Masło będzie miało ładny kształt, jeśli wyciśniemy je ze szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Można również masło przełożyć do foremek do pralinek i zamrozić.