Paprykowy sos do mięs i wędlin. Pasuje na ciepło do schabu pokrojonego w plasterki i obsmażonego na patelni, do mięs z grilla, a także na zimno jako dip do chicken nuggetsów i wędlin.
Składniki na ok. 300ml sosu:
2 papryki czerwone
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
200ml bulionu (domowego lub instant rozpuszczonego w wodzie)
1 łyżka octu (białego balsamicznego lub jabłkowego)
sól, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Papryki przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i umyć. Pokroić w drobną kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek posiekać.
Olej rozgrzać w rondelku. Dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać paprykę i czosnek. Smażyć na średniej mocy palnika, mieszając, ok. 5 minut. Następnie dodać gorący bulion i ocet. Gotować ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie i część płynu odparuje.
Garnek ściągnąć z pieca, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem cayenne do smaku. (Jeśli lubicie ostrzejszy sos, możecie dodać jeszcze jedną łyżkę octu i 1 łyżkę cukru lub ksylitolu). Konsystencja sosu powinna być odpowiednia, gdyby sos był jednak za rzadki, należy go dalej gotować, aż zgęstnieje.
Sos rewelacyjny robię co roku od 2018 r. i w zimie do kanapek rewelacyjny !!! Ja dodałam jeszcze ostre papryczki i żółtej więcej ma ciekawszy kolor. Sos im dłużej stoi tym lepszy ...jak wszystko np.bigos, barszcze ..