Pesto z czosnku niedźwiedziego przygotowuje się podobnie jak klasyczne pesto z bazylii. Jest aromatyczne, lekko czosnkowe w smaku. Można użyć go jako sosu do makaronu, jako dodatek do mięsa lub ziemniaków. Można wmieszać go również do sosu sałatkowego lub zup- kremów, wzbogacając nim smak.
Składniki:
150g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
50g parmezanu lub innego twardego sera np. pecorino
15g orzeszków piniowych
100ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć, obciąć ogonki i posiekać.
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
Gotowe pesto przełożyć do słoiczka, wyrównać i z góry zalać oliwą do przykrycia. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
Pesto można również zamrozić.
Wariant Thermomix:
Składniki:
150g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
50g parmezanu lub innego twardego sera np. pecorino
15g orzeszków piniowych
90g oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Parmezan pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 10. Ser odstawić na bok. Naczynie miksujące wyczyścić.
Orzeszki piniowe przełożyć do naczynia miksującego i podprażyć 3 minuty/ 100°C/ obr.1. Następnie zmiksować 7s./ obr. 10.
Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć i obciąć ogonki. Dodać do zmiksowanych orzeszków i zmiksować 6s./ obr. 6. Kopystką zsunąć wszystko ze ścianek naczynia na dół.
Dodać parmezan, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Zmiksować 10s./ obr. 5. Kopystką zsunąć pesto ze ścianek naczynia miksującego na dół. Powtórzyć miksowanie jeszcze raz lub 2, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gotowe pesto przełożyć do słoiczka, wyrównać i z góry zalać oliwą do przykrycia. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.