Pesto z czosnku niedźwiedziego

1 Komentarz
Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego przygotowuje się podobnie jak klasyczne pesto z bazylii. Jest aromatyczne, lekko czosnkowe w smaku. Można użyć go jako sosu do makaronu, jako dodatek do mięsa lub ziemniaków. Można wmieszać go również do sosu sałatkowego lub zup- kremów, wzbogacając nim smak.

Składniki:

  • 150g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 50g parmezanu lub innego twardego sera np. pecorino
  • 15g orzeszków piniowych
  • 100ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć, obciąć ogonki i posiekać.
  4. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
  5. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka, wyrównać i z góry zalać oliwą do przykrycia. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  6. Pesto można również zamrozić.

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 150g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 50g parmezanu lub innego twardego sera np. pecorino
  • 15g orzeszków piniowych
  • 90g oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Parmezan pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 10. Ser odstawić na bok. Naczynie miksujące wyczyścić.
  2. Orzeszki piniowe przełożyć do naczynia miksującego i podprażyć 3 minuty/ 100°C/ obr.1. Następnie zmiksować 7s./ obr. 10.
  3. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć i obciąć ogonki. Dodać do zmiksowanych orzeszków i zmiksować 6s./ obr. 6. Kopystką zsunąć wszystko ze ścianek naczynia na dół.
  4. Dodać parmezan, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Zmiksować 10s./ obr. 5. Kopystką zsunąć pesto ze ścianek naczynia miksującego na dół. Powtórzyć miksowanie jeszcze raz lub 2, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  5. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka, wyrównać i z góry zalać oliwą do przykrycia. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  6. Pesto można również zamrozić.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 200ml

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Pesto z czosnku niedźwiedziego Pesto z czosnku niedźwiedziego
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.