Zupa szczawiowa


Aromatyczna zupa ze szczawiu świeżego lub ze słoika. Szczaw nadaje zupie wyrazistego, lekko kwaśnego smaku. Zupa szczawiowa podawana jest zazwyczaj z ziemniakami lub jajkiem na twardo. Ja podaję ją z ziemniakami i jajkiem. Jest wtedy sycąca i może stanowić samodzielne danie.
Składniki na ok. 10 porcji (ok. 3 litrów):
- 500- 600 g kości ze schabu lub surowych żeberek wieprzowych
- 500 g (ok. 4 sztuki) skrzydełek z kurczaka lub pałek
- 2 litry wody
- ok. 500 g świeżego szczawiu lub słoiczek (ok. 300g) kupnego
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ korzenia selera
- kawałek pora
- ok. 600 g ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
- ok. 100 g (4 łyżki) kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki pszennej lub ryżowej
- jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Do garnka włożyć mięso i zalać 2 litrami wody. Doprowadzić do zagotowania.
- W międzyczasie przygotować warzywa: Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Przekroić na pół lub 3 części.
- Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
- Do garnka włożyć marchewki, pietruszkę, seler, por, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć (pozostawiając małą szczelinę) i gotować 1 godzinę.
- W międzyczasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę.
- Jajka ugotować na twardo (w ilości po jednym na porcję). Zalać zimną wodą i obrać. Odstawić na bok.
- Szczaw opłukać, odrzucić brzydkie liście i odciąć ogonki. (Pozostało mi ok. 300 g szczawiu. Jeśli wyjdzie wam więcej to dodajcie całość do zupy). Szczaw posiekać.
- Po godzinie wyciągnąć łyżką cedzakową warzywa. Do wywaru z mięsem dodać ziemniaki i gotować ok. 30 minut, do miękkości ziemniaków. Wyciągnięte z zupy marchewki i pietruszkę pokroić w kostkę. (Por i seler nie są już do tej zupy potrzebne).
- Gdy ziemniaki będą miękkie, wyciągnąć mięso z zupy. Do zupy dodać szczaw, pokrojone marchewki i pietruszkę. Jeśli szczaw jest świeży, dodać również 1 łyżeczkę soli. (Szczaw w słoiczku jest już solony). Pogotować kilka minut.
- Osobno w miseczce wymieszać kwaśną śmietanę z mąką. Wlewać stopniowo kilka łyżek zupy, energicznie mieszając, aby zahartować śmietanę, żeby się w zupie nie zwarzyła. Zahartowaną śmietanę wlewać, mieszając do zupy. Gotować kilka minut na małej mocy palnika. Mięso z zupy obrać ze skór i kości i dodać do zupy.
- Sprawdzić smak zupy. Ewentualnie doprawić solą i czarnym, mielonym pieprzem do smaku. Do każdej porcji zupy na talerzu można dodatkowo dodać przekrojone na pół lub mniejsze kawałki jajko na twardo.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.