Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Klasyczna, polska zupa z kiszonej kapusty, z ziemniakami i warzywami na wywarze z żeberek. Jest sycąca, rozgrzewająca, aromatyczna i kwaskowata. Może stanowić samodzielne danie, jeśli dodamy do niej kawałki mięsa z wywaru.

Zupa jest pracochłonna, ale warta poświęconego czasu i właściwie łatwa do przygotowania ;)

Składniki na ok. 7- 8 porcji (ok. 3,5 litra zupy):

  • 500 g żeberek wieprzowych*
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 150 g marchewki (ok. 2 średnie)
  • mały kawałek pora (najlepiej z białej części)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 litry zimnej wody
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 350 g kiszonej kapusty
  • 125 g boczku lub bekonu (surowego lub wędzonego)
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 500 g ziemniaków
  • 2- 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz mielony
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę umyć. Nie obierając naciąć od góry na krzyż.
  2. Mięso opłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować. Powstałą szumowinę (biało- szarą pianę) zebrać łyżką cedzakową. Dodać cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i 1 łyżeczkę soli. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć i gotować ok. 1,5 godziny.
  3. W międzyczasie odcisnąć kiszoną kapustę z soku. (Sok zachować). Pociąć ją na mniejsze kawałki, aby nie była za długa. Zalać wodą prawie do przykrycia i gotować najlepiej nie przykrywając garnka, aż kapusta będzie prawie miękka. (Długość gotowania zależy od kapusty, ale co najmniej 30 minut). Ugotowaną kapustę pozostawić w wodzie, w której się gotowała.
  4. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać ok. 2- 3 łyżek oleju. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler i mieszając, smażyć na wyższej mocy palnika (ok. 5 minut). Następnie zmniejszyć moc palnika na średnią. Wlać ok. ½ szklanki wody i gotować chwilę (ok. 5- 10 minut), mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec dodać por i wszystko razem jeszcze chwilę podgotować. Odstawić na bok.
  5. Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć stopniowo na niskiej mocy palnika, aby się obsmażył, ale nie mocno zarumienił. Odstawić na bok.
  6. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, a resztę pokroić na duże kawałki.
  7. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  8. Z wywaru wyciągnąć mięso, cebulę i przyprawy. Dodać ziemniaki, przesmażony boczek i łyżeczkę soli. Gotować, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodać warzywa z patelni, pomidory, trochę pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku i gotować do miękkości ziemniaków.
  9. Dodać kapustę razem z wodą, w której się gotowała i zagotować. Spróbować. Jeśli kapuśniak byłby za mało kwaśny, można dodać odłożoną wodę spod kapusty do smaku. (Ja dodaję najcześciej całą wodę z kapusty, ale to zależy od tego, jak kwaśna jest kapusta).
  10. Do kapuśniaku dodać kawałki mięsa z ugotowanych żeberek.

Uwaga:

* Powinny być żeberka, ale w zastępstwie możecie użyć również innego mięsa np. 2 udka z kurczaka (500g).

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 7- 8 (ok. 3,5 litra zupy)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiesława · 4 miesięcy temu
    Przepis rewelacyjny. Kapuśniak jest naprawdę pyszny.Bardo polecam😀😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 6 miesięcy temu
    2 razy się soli po łyżeczce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 8 miesięcy temu
    Super przepis a kapuśniak wspaniały 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dariusz · 8 miesięcy temu
    Dobry przepis ja dodaje jeszcze kość wędzona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kat · 8 miesięcy temu
    Przepyszny! Bardzo dziękuję za ten przepis, dawno nie jadłam tak dobrego kapuśniaku. ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 9 miesięcy temu
    Wyszło super 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Zrobiłam zupkę, każdy zachwycony,pysznaaaa,polecam😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Chciałabym ugotować zupę w jednym garnku, tj. ugotować kapustę w wywarze razem z mięsem. Kiedy dokładnie ją dodać z innymi składnikami i czy wydłużyć czas gotowania? Ps. Nikt nie dodaje do kapuśniaku kaszy jęczmiennej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 1 lat temu
      Nie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iwo · 1 lat temu
      Najpierw gotujemy zeberka +  kapustę + marchew na końcu  ziemniaki . Ja wrzucam na oko ,ale można  spróbować przed włozeniem kolejnych składników . 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dorota · 1 lat temu
      Ja dodaję kaszę jęczmienną. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Ale generalnie warto poczekać, zupa wyszła przepyszna! Dziękuję. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Aby było jaśniej, dobrze by było dodać w 2. Punkcie, ze chodzi o mięso z żeberek. Łatwo się pomylić i wrzucić do gara razem z boczkiem... 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucy · 1 lat temu
    Pychota. Zaparowalo troche ale naprawde super.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 1 lat temu
      u nas rowniez mowi sie *szumowiny*, wiec z tym poprawianiem nie ma chyba za bardzo sensu, bo zalezy tez od regionu. Polska a jednak jezyk w zaleznosci od miejsca zamieszkania rozni sie;) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Chłop z Mazur · 2 lat temu
    cyt. "Zupa jest pracochłonna.. i właściwie łatwa do przygotowania", no to jaka w końcu jest ta zupa Joanno? Czyżbyś gotowała z szeroko zamkniętymi oczami? :) I tak na przyszłość, to "Szum" powstaje w zupie (biało- szara piana), a "szumowina" to siedzi w więzieniu ;) Ale ogólnie przepis jest super! Dzięki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Pracochłonna- wymaga długiego czasu przygotowania, a jednocześnie łatwa w sensie, że każdy powinien sobie z jej przygotowaniem poradzić (bez większego doświadczenia kulinarnego ).
      Szumowina, według słownika języka polskiego: "szumowina. 1. «piana, męty powstające na powierzchni niektórych płynów lub potraw podczas gotowania". Prosiłabym skupić się na gotowaniu, a nie łapać mnie za język.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Lucy · 1 lat temu
        Zupka wyszla super . Zrobilam wszystko jak w przepisie . Pracy jest w przygotowaniu ale latwo zrobic . Dziekuje za przepis . 1 raz robilam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stefan z Kolbud · 2 lat temu
    Do tego kromka chleba ze smalcem na wierzch czekolada i kapuśniaczek zarąbisty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janina · 2 lat temu
    Smaczny kapuśniaczek (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANNA · 2 lat temu
    :D Bardzo pyszna, wyszła mi na gęsto, że łyżka sama stoi, dodałam koperku. Pozdrawiam i polecam na zimowe obiadki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Renata · 2 lat temu
      Mnie też wyszła gęsta ale bardzo smaczna. 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 3 lat temu
    Zupa rewelacyjna w smaku. Ja przy drugim gotowaniu zmieniłam tylko tyle ze warzyw nie tarłam tylko pokroiłam w kostkę...ale to kwestia gustu. Przepis zostaje juz z nami:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 3 lat temu
    zupa świetna. Taką właśnie lubię. Ew. dodaję trochę śmietany.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Basia · 2 lat temu
      do kapuśniaku śmietana??? nie do każdej zupy trzeba śmietanę, albo ziemniaki, mąkę, marchewkę itd