Zupa pomidorowa na rosole

W jeden dzień rosół, a na drugi zupa pomidorowa na rosole dla odmiany. Jeśli macie już ugotowany rosół, to przygotowanie na nim pomidorowej zajmie wam 5 minut. Do tego trzeba ugotować ryż lub makaron i już pyszna zupa gotowa.

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 1,5 litra rosołu z kurczaka
  • ok. 150 g koncentratu pomidorowego
  • ok. 50 ml słodkiej śmietany 30- 36% (lub więcej według uznania)
  • posiekana natka pietruszki
  • makaron (ok. 50 g na osobę) lub ryż (ok. 30 g na osobę)
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ryż lub makaron według przepisu na opakowaniu.
  2. Rosół podgrzać. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać, żeby się rozpuścił. Zagotować. (Koncentrat najlepiej dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej kwaśności i koloru zupy).
  3. Na końcu wmieszać śmietanę. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
  4. Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zupa pomidorowa na rosole