Zupa pomidorowa na rosole


W jeden dzień rosół, a na drugi zupa pomidorowa na rosole dla odmiany. Jeśli macie już ugotowany rosół, to przygotowanie na nim pomidorowej zajmie wam 5 minut. Do tego trzeba ugotować ryż lub makaron i już pyszna zupa gotowa.
Składniki na ok. 5 porcji:
- 1,5 litra rosołu z kurczaka
- ok. 150 g koncentratu pomidorowego
- ok. 50 ml słodkiej śmietany 30- 36% (lub więcej według uznania)
- posiekana natka pietruszki
- makaron (ok. 50 g na osobę) lub ryż (ok. 30 g na osobę)
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Ugotować ryż lub makaron według przepisu na opakowaniu.
- Rosół podgrzać. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać, żeby się rozpuścił. Zagotować. (Koncentrat najlepiej dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej kwaśności i koloru zupy).
- Na końcu wmieszać śmietanę. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.