Grochówka

Zupa grochowa z grochu łuskanego i ziemniaków. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, pyszna i łatwa do przygotowania zupa.

Składniki na ok. 3,5 litra:

  • 500 g żeberek
  • 1,5 litra wody
  • 2 cebule (jedna do wywaru, druga do podsmażenia)
  • liście z pora (zielona część pora)
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 500 g żółtego grochu łuskanego (połówki lub całego)
  • 60 g boczku (wędzonego lub surowego)
  • 100 g kiełbasy
  • 600 g ziemniaków
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2- 4 ząbki czosnku (w zależności od intensywności, dodać do smaku)
  • sól, czarny pieprz mielony
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Groch wypłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia.
  2. Na drugi dzień wodę odlać i zalać groch świeżą wodą tak, aby woda sięgała trochę ponad groch. Zagotować. Od zagotowania zmniejszyć moc palnika i gotować bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż groch będzie miękki i się rozpadnie.
  3. W międzyczasie przygotować wywar: Wypłukane żeberka zalać 1,5 litrem zimnej wody i zagotować. Zmniejszyć moc palnika, zszumować, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę soli, umytą, naciętą, nieobraną cebulę i umyte liście pora. Gotować pod przykryciem ok. 1 godziny, do miękkości mięsa. Następnie wyciągnąć żeberka, cebulę, por i przyprawy. Dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki i łyżeczkę soli. Gotować do miękkości.
  4. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Na łyżce oleju przysmażyć najpierw boczek, stopniowo na niskiej mocy palnika, a następnie dodać kiełbasę i razem przysmażyć. (Nie powinny się mocno przyrumienić). Dodać do garnka z ugotowanym, rozpadniętym grochem.
  5. Osobno usmażyć na łyżce oleju pokrojoną w kostkę cebulę.
  6. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać groch z kiełbasą i boczkiem (całą zawartość garnka) oraz przysmażoną cebulę łącznie z olejem, na którym się smażyła. Dodać majeranek, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Czas:

Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Grochówka