Grochówka

Grochówka

Zupa grochowa z grochu łuskanego i ziemniaków. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, pyszna i łatwa do przygotowania zupa.

Składniki na ok. 3,5 litra:

  • 500 g żeberek
  • 1,5 litra wody
  • 2 cebule (jedna do wywaru, druga do podsmażenia)
  • liście z pora (zielona część pora)
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 500 g żółtego grochu łuskanego (połówki lub całego)
  • 60 g boczku (wędzonego lub surowego)
  • 100 g kiełbasy
  • 600 g ziemniaków
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2- 4 ząbki czosnku (w zależności od intensywności, dodać do smaku)
  • sól, czarny pieprz mielony
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Groch wypłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia.
  2. Na drugi dzień wodę odlać i zalać groch świeżą wodą tak, aby woda sięgała trochę ponad groch. Zagotować. Od zagotowania zmniejszyć moc palnika i gotować bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż groch będzie miękki i się rozpadnie.
  3. W międzyczasie przygotować wywar: Wypłukane żeberka zalać 1,5 litrem zimnej wody i zagotować. Zmniejszyć moc palnika, zszumować, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę soli, umytą, naciętą, nieobraną cebulę i umyte liście pora. Gotować pod przykryciem ok. 1 godziny, do miękkości mięsa. Następnie wyciągnąć żeberka, cebulę, por i przyprawy. Dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki i łyżeczkę soli. Gotować do miękkości.
  4. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Na łyżce oleju przysmażyć najpierw boczek, stopniowo na niskiej mocy palnika, a następnie dodać kiełbasę i razem przysmażyć. (Nie powinny się mocno przyrumienić). Dodać do garnka z ugotowanym, rozpadniętym grochem.
  5. Osobno usmażyć na łyżce oleju pokrojoną w kostkę cebulę.
  6. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać groch z kiełbasą i boczkiem (całą zawartość garnka) oraz przysmażoną cebulę łącznie z olejem, na którym się smażyła. Dodać majeranek, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Czas:

Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Grochówka
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    darpy · 11 miesięcy temu
    Ja po swojemu , na golonce oczywiście nie peklowanej  , potem wędzone kości , smażony  wędzony boczek z cebula, bez moczenia grochu(to nie fasola),grubo krojone pyry, golonka na dziś zupa na później , polecam , dużo warzyw żadnych wzmacniaczy , typu kostki czy podravki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 1 lat temu
    Właśnie zrobiłam i jem i z czystym sumieniem przyznam że palce lizać pyszna zupka😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tatiana · 1 lat temu
    Po przeczytaniu komentarzy, stwierdziłam że zrobię zupę krok po kroku z przepisu. Nie żałuję, diabeł tkwi w szczegółach :) zupa jest idealna. Dziękuję za przepis :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 2 lat temu
    Bardzo dobry przepis! Całej rodzinie smakowało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 2 lat temu
    A czy ziemniaki wrzyca sie do grochu zeby sie ugotowało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 2 lat temu
    Smażyć na oleju ??? Smalcu nie macie ???!!! Olej rafinowany to największe scierwo...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Polecam groch gotować razem z wywarem od początku. Nie przeszkadza w szumowaniu, a skoro i tak później łączymy, to oszczędzamy ilość garów. Jak dla mnie ta zmiana nie ma żadnego wplywu na końcowy efekt. Przepis w punkt, zawsze z Pani pomocą wychodzą mi pyszne potrawy :) Pozdrawiam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Patka · 2 lat temu
      Też tak robię oszczędzasz czas i gary pozdrawiam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 1 lat temu
      Też tak gotuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lukasz · 2 lat temu
    Bardzo pyszna zupa polecam (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Właśnie wypróbowałam, pyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JaN · 3 lat temu
    Czasami zastanawiam sie czy ludzie zadają te pytania na poważnie. Moja 8 letnia córka jest w kuchni bardziej zorientowana.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ŁUKASZ · 3 lat temu
      To pomyśl zanim napiszesz ze nie każdy ma tyle szczęścia co Twoja Córka... jesteś osobą która pokazuje i uczy swoje dziecko nie każdy ma tyle szczęścia....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Witam, czy dobrze rozumiem, że cebulę dodać bez obierania...z łupinami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 lat temu
    A czy żeberka maja być zwykłe czy wędzone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Wyszla wspaniała serdecznie polecam 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktor · 3 lat temu
    Po co boczek na oleju smażyć? Można boczek wytopić....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Oczywiście, że można jak jest tłusty i jeszcze od kiełbasy zależy, którą do tego dorzucimy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemysław · 3 lat temu
    Czy ugotowany groch odcedzić przed dodaniem do wywaru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 3 lat temu
    Pani Joanno jest pani super , gdzie się pani podziewała przez ten cały czas ? .. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Polecam przepis. Zupa się udała, jest pyszna. Pachnie w całym domu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Czy można dać żeberka wędzone ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    A po co cebule smazyc osobno🤔? Nie mozna do tej cebuli dac kielbasy i boczku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      EwA · 3 lat temu
      Właśnie takie drobne niuanse, wydawałoby się bez znaczenia, nadają smak potrawom.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Patra · 3 lat temu
        A ja smażę razem i taki smaczek mi odpowiada (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fiolka · 3 lat temu
    Pychotka 👌. Co za smak, poezja. Z wielu przepisów korzystałam ale ten przebił wszystkie. Każda czynność ma swój sens. Polecam!!!