Grochówka


Zupa grochowa z grochu łuskanego i ziemniaków. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, pyszna i łatwa do przygotowania zupa.
Składniki na ok. 3,5 litra:
- 500 g żeberek
- 1,5 litra wody
- 2 cebule (jedna do wywaru, druga do podsmażenia)
- liście z pora (zielona część pora)
- 3 liście laurowe
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 500 g żółtego grochu łuskanego (połówki lub całego)
- 60 g boczku (wędzonego lub surowego)
- 100 g kiełbasy
- 600 g ziemniaków
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2- 4 ząbki czosnku (w zależności od intensywności, dodać do smaku)
- sól, czarny pieprz mielony
- 1 łyżeczka majeranku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Groch wypłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia.
- Na drugi dzień wodę odlać i zalać groch świeżą wodą tak, aby woda sięgała trochę ponad groch. Zagotować. Od zagotowania zmniejszyć moc palnika i gotować bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż groch będzie miękki i się rozpadnie.
- W międzyczasie przygotować wywar: Wypłukane żeberka zalać 1,5 litrem zimnej wody i zagotować. Zmniejszyć moc palnika, zszumować, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę soli, umytą, naciętą, nieobraną cebulę i umyte liście pora. Gotować pod przykryciem ok. 1 godziny, do miękkości mięsa. Następnie wyciągnąć żeberka, cebulę, por i przyprawy. Dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki i łyżeczkę soli. Gotować do miękkości.
- Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Na łyżce oleju przysmażyć najpierw boczek, stopniowo na niskiej mocy palnika, a następnie dodać kiełbasę i razem przysmażyć. (Nie powinny się mocno przyrumienić). Dodać do garnka z ugotowanym, rozpadniętym grochem.
- Osobno usmażyć na łyżce oleju pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać groch z kiełbasą i boczkiem (całą zawartość garnka) oraz przysmażoną cebulę łącznie z olejem, na którym się smażyła. Dodać majeranek, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
![]() |
Czas: |
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.