Barszcz czerwony na zakwasie (dieta dr Dąbrowskiej)

Klarowny, czerwony barszcz na zakwasie o pięknym, ciemnoczerwonym kolorze. Barszcz jest zgodny z dietą dr Dąbrowskiej. Można popijać go samego, ale aby był bardziej sycący warto dodać do niego starte buraki z zakwasu.

Składniki:

Wywar warzywny:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • kawałek pora
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr wody

Zakwas buraczany:

Dodatkowo:

  • majeranek
  • sól, czarny pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Zalać litrem wody. Dodać oczyszczonego pora, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywką, zostawiając małą szczelinę. Gotowy wywar przecedzić przez sitko.
  2. Dodać zakwas buraczany do smaku. (Ja daję ok. 1,5 szklanki. Proporcje wywaru i zakwasu można zmieniać w zależności od upodobań).
  3. Buraki z zakwasu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do barszczu. (Ilość startych buraków dodać według uznania).
  4. Mocno podgrzać, uważając, aby barszczu nie zagotować, bo straci kolor. Tak podgrzewać przez 30- 40 minut, aż buraki zmiękną. Barszcz doprawić do smaku pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3- 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Barszcz czerwony na zakwasie (dieta dr Dąbrowskiej)