Krem z cukinii (dieta dr Dąbrowskiej)


Dietetyczny krem z cukinii, bez dodatku śmietany, ani oleju do smażenia cebuli. Przepis jest zgodny z dietą dr Dąbrowskiej, a zupa- krem z cukinii jest bardzo smaczna. Można ją wzbogacić smakowo, posypując rzeżuchą lub szczypiorkiem.
Składniki na ok. 3 porcje (ok. 1,3 litra):
- 1 kg cukinii (ok. 4 małe cukinie)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 600 ml bulionu warzywnego z tego przepisu: "Bulion warzywny" (do bulionu nie dodaję grzybów)
- sól, pieprz
- rzeżucha lub szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Podsmażyć na suchej patelni.
- Cukinie umyć i pokroić w kostkę. (Nie obierać ze skóry).
- Do garnka włożyć cukinię i cebulę z czosnkiem. Zalać przygotowanym bulionem. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez ok. 20 minut, aż cukinia będzie miękka. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
- Następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Rozlać do talerzy i posypać rzeżuchą.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!