Krem z cukinii (dieta dr Dąbrowskiej)

Dietetyczny krem z cukinii, bez dodatku śmietany, ani oleju do smażenia cebuli. Przepis jest zgodny z dietą dr Dąbrowskiej, a zupa- krem z cukinii jest bardzo smaczna. Można ją wzbogacić smakowo, posypując rzeżuchą lub szczypiorkiem.

Składniki na ok. 3 porcje (ok. 1,3 litra):

  • 1 kg cukinii (ok. 4 małe cukinie)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego z tego przepisu: "Bulion warzywny" (do bulionu nie dodaję grzybów)
  • sól, pieprz
  • rzeżucha lub szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Podsmażyć na suchej patelni.
  2. Cukinie umyć i pokroić w kostkę. (Nie obierać ze skóry).
  3. Do garnka włożyć cukinię i cebulę z czosnkiem. Zalać przygotowanym bulionem. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez ok. 20 minut, aż cukinia będzie miękka. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
  4. Następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Rozlać do talerzy i posypać rzeżuchą.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Krem z cukinii (dieta dr Dąbrowskiej)