Postny żur wigilijny z grzybami


Żur wigilijny z suszonych grzybów. Jest esencjonalny i mocno grzybowy. Powstaje z połączenia wywaru grzybowego, warzywnego i zakwasu na żur. Zabielany jest słodką śmietaną. Można przygotować go na zwykłym zakwasie lub na zakwasie bezglutenowym. Podaje się go z ugotowanymi ziemniakami.
Składniki:
Wywar warzywny:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- kawałek pora
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 litr wody
Wywar grzybowy:
- 40g suszonych grzybów (najlepiej kapeluszy, ale niekoniecznie)
- 500ml wody
Dodatkowo:
- ok. 250ml zakwasu na żurek (domowego z przepisu: „Zakwas na żurek” lub „Bezglutenowy zakwas na żurek” lub kupnego)
- ok. 50ml słodkiej śmietany 30- 36%
- sól, pieprz czarny
- kilka ziemniaków
Sposób przygotowania:
- Grzyby opłukać. Przełożyć do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na noc.
- Przygotować wywar grzybowy. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 1 godziny do miękkości. Odcedzić przez sitko. Grzyby pokroić w paseczki i odstawić na bok.
- Przygotować wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Zalać litrem wody. Dodać oczyszczonego pora, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywką, pozostawiając małą szczelinę. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. (Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej).
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
- Zmierzyć ilość otrzymanego wywaru grzybowego (otrzymamy ponad szklankę) i dolać tyle wywaru warzywnego, aby uzyskać 1 litr płynu. Zakwas dobrze wymieszać i wlać do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować. Gotować parę minut na małej mocy palnika. (Nie dłużej niż 10 minut, bo zakwas może stracić smak i aromat). Dodać pokrojone grzyby. Na końcu wlać śmietanę (ilość według uznania). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.