Postny żur wigilijny z grzybami

Postny żur wigilijny z grzybami

Żur wigilijny z suszonych grzybów. Jest esencjonalny i mocno grzybowy. Powstaje z połączenia wywaru grzybowego, warzywnego i zakwasu na żur. Zabielany jest słodką śmietaną. Można przygotować go na zwykłym zakwasie lub na zakwasie bezglutenowym. Podaje się go z ugotowanymi ziemniakami.

Składniki:

Wywar warzywny:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • kawałek pora
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr wody

Wywar grzybowy:

  • 40g suszonych grzybów (najlepiej kapeluszy, ale niekoniecznie)
  • 500ml wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby opłukać. Przełożyć do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na noc.
  2. Przygotować wywar grzybowy. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 1 godziny do miękkości. Odcedzić przez sitko. Grzyby pokroić w paseczki i odstawić na bok.
  3. Przygotować wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Zalać litrem wody. Dodać oczyszczonego pora, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywką, pozostawiając małą szczelinę. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. (Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej).
  4. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  5. Zmierzyć ilość otrzymanego wywaru grzybowego (otrzymamy ponad szklankę) i dolać tyle wywaru warzywnego, aby uzyskać 1 litr płynu. Zakwas dobrze wymieszać i wlać do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować. Gotować parę minut na małej mocy palnika. (Nie dłużej niż 10 minut, bo zakwas może stracić smak i aromat). Dodać pokrojone grzyby. Na końcu wlać śmietanę (ilość według uznania). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Postny żur wigilijny z grzybami

 

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GreyRainbow · 1 lat temu
    W tym roku będę pierwszy raz gotować ten żur. Czy można wywar warzywny przygotować dzień wcześniej, przechować przez noc w lodówce i przed wigilią zagotować dodając wywar grzybowy zakwas i śmietanę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Można, ale proszę zrobić w kolejności podanej w przepisie, czyli wywar warzywny dolać do wywaru grzybowego. Nie na odwrót 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mary Abramczyk · 3 lat temu
    Easy recipe, but next time I'd add some more herbs to create more flavor.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Malzahn · 4 lat temu
    Jedna z moich ulubionych wersji żuru. Wymaga zastosowania idealnej proporcji zakwasu do wywaru grzybowego i wtedy zupa jest pyszna. Ja warzywa korzeniowe pozostawiam w zupie, tj. kroję do wywaru w paski, nieco grubsze niż julienne i podaję "na bogato" ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katya · 4 lat temu
    Moja Mama robi baardzo zbliżony do tego przepisu żurek na święta Bożego Narodzenia ☺️ wychodzi fajny gęsty, czeka się na niego cały rok.