Bezglutenowy zakwas na żurek


Bezglutenowy zakwas na mące gryczanej można wykorzystać do przygotowania klasycznego żuru, przekształcając go na wersje bezglutenową. Może to być np. żurek wielkanocny lub postny żur wigilijny z grzybami.
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej niepalonej
- 3 szklanki letniej, przegotowanej wody
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do litrowego słoika lub kamiennego garnka. Wlewać stopniowo wodę, mieszając szybko drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki.
- Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć nożem. Wrzucić do słoika. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zamieszać.
- Słoik przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 dni np. na górną szafkę w kuchni.
- Przez kolejne 5 dni należy raz dziennie zakwas zamieszać łyżką drewnianą.
- Gotowy zakwas można wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Można go przechowywać do ok. 2 tygodni.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.