Bezglutenowy zakwas na żurek

Bezglutenowy zakwas na żurek

Bezglutenowy zakwas na mące gryczanej można wykorzystać do przygotowania klasycznego żuru, przekształcając go na wersje bezglutenową. Może to być np. żurek wielkanocny lub postny żur wigilijny z grzybami.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 szklanki letniej, przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do litrowego słoika lub kamiennego garnka. Wlewać stopniowo wodę, mieszając szybko drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki.
  2. Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć nożem. Wrzucić do słoika. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zamieszać.
  3. Słoik przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 dni np. na górną szafkę w kuchni.
  4. Przez kolejne 5 dni należy raz dziennie zakwas zamieszać łyżką drewnianą.
  5. Gotowy zakwas można wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Można go przechowywać do ok. 2 tygodni.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aniela · 1 lat temu
    U mnie niestety 4. dzień już i kasza od początku dzieli się na część, która opada na dno i ta która wystaje sucha ponad wodę i kożuszek fermentacyjny. Mimo mieszania. Pachnie ładnie, kwaśno ale wiem, że kasza powinna być pod wodą (tak jak buraki?) Pomóżcie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Chce zapytać. Czy woda ma być przegotowana i wystudzona czy prosto z kranu? Dziękuję za odpowiedz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Woda ma być przegotowana, letnia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 3 lat temu
      Przecież jest napisane w składnikach "letniej, przegotowanej wody".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Moj zakwas stoi 3 dzień i przez te 3 dni pachniał przepięknie i bąbelkował, a dzisiaj rano jakoś już troche mniej pachnie i bąbelków nie widze. Jest bardzo kwaśny. Czy wstawić go już do lodówki? W mieszkaniu mamy dosyc cieplo
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      3 dni to minimum. Ja swój trzymam 5 dni. Mój też na początku mocno się pienił, a później już nie. Jeśli uważasz, że już jest dobry to możesz go schować. Trudno tak do końca wyczuć, jak nie można spróbować ;) Potrzymałabym go jeszcze co najmniej z jeden dzień.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    W końcu znalazłam przepis na zakwas bezglutenowy,córeczka jest chora na celiakię i chciała spróbować,jak smakuje żurek,bo pięknie pachniał i reszta rodziny się zajadała,a ona nie mogła.jutro zrobię i ma Święto Paschy zrobię duży garnek,mam nadzieję,że się uda i będzie smakował. Dziękuję za ten przepis.