Zupa pomidorowa z piekarnika


Zupa pomidorowa z piekarnika
Zupa pomidorowa w wersji z piekarnika. Bardzo smaczna. Zupa jest dość gęsta. Do zupy nie jest potrzebny żaden dodatek typu ryż, czy makaron. Oczywiście można dodać, ale nie jest to konieczne. Ja dodaję jeszcze na końcu mięso z wywaru.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1kg pomidorów
- 1 cebula
- zielona cebulka (dymka)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr wywaru mięsnego
- trochę natki pietruszka
- sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i drobno poszatkować.
- Cebulkę dymkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Pomidory, cebulę, czosnek i cebulkę dymkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać oliwę i wymieszać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
- Dodać wywar i piec kolejne 25 minut.
- Po tym czasie odlać ¼ zupy i odstawić na bok. Resztę zupy zmiksować blenderem na krem. Dodać odłożoną zupę. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i pietruszką.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.