Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

Delikatna, aksamitna, wiosenna zupa. Polecam w sezonie szparagowym, bo jest pyszna.

Składniki na 3- 4 porcje:

  • 500 g białych szparagów
  • 750 ml wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 125 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, obrać dość grubo i odciąć zdrewniałe końcówki. (Nic nie wyrzucać!). Każdy szparag pokroić na 3 kawałki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj: "Jak przygotować szparagi").
  2. Łupiny i odcięte końcówki ugotować w 750 ml osolonej wody z dodatkiem masła i szczypty cukru. Wywar przecedzić przez sitko lub wyciągnąć łupiny i końcówki łyżką cedzakową. Łupiny z końcówkami wyrzucić.
  3. Do wywaru wrzucić szparagi i gotować ok. 15 minut do miękkości. Zupę zmiksować blenderem na krem. (Można również odłożyć kilka kawałków szparagów i użyć je do dekoracji).
  4. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem. (Mąkę ryżową miksuję blenderem ze śmietaną).
  5. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać do zupy rozkłócone żółtko i już nie gotować.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3- 4

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Zupa krem z białych szparagów
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina Lipiec · 3 lat temu
    Pyszne! Dodałam łyżeczkę cukru, śmietanę 18%, bo taką miałam, a jako zagęstnika użyłam sosu hollandaise w proszku. Zajadaliśmy z bruschettą czosnkową. Szparagi najpierw obieram, a dopiero potem odcinam zdrewniałe końcówki, bo wtedy łatwiej ocenić, ile trzeba odciąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Zrobiłam z 1,5 kg szparagów i znika w mgnieniu oka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Pierwszy raz wyszła mi zupa krem ze szparagów. Super przepis. Może nie jest dietetyczna, ale sezon trwa tak krótko :) rewelacja! Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Dlaczego wyszła mi gorzka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 4 lat temu
      Mi też wyszła gorzka....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 2 lat temu
      bo łupiny są gorzkie. Nie powinno się z nich robić bulionu do zupy wg mnie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Ratajczak · 5 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj prawie według przepisu nie miałam śmietanki 30 tylko 18 i miałam trochę więcej szparagów i po blendowaniu przecedziłam przez sitko nie lubię tych włókien załączam zdjęcie. Wyszło rewelacyjnie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie powinno nic takieg zostać. Wygląda na to, że albo niedokładnie obrane szparagi albo niedokładnie odcedzony wywar ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zosia · 4 lat temu
      To zalezy od szparagow. Zrobilam 2 razy na przestrzeni tygodnia, z roznych szparagow. Za 1. Razem zostaly wlokna, tez przecedzilam, za drugim nie bylo nawet jednego, gladki krem..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 7 lat temu
    W jakim celu dodać żółtko?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika MW · 10 lat temu
    Świetny przepis - nawet dla początkujących! Właśnie wg niego przyrządziłam coś pierwszy raz w życiu ze szparagów. Naprawdę polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 10 lat temu
    Włśnie zamierzam zrobić zupę ze szparagów. Nigdy wcześniej jej nie robiłam ale mam nadzieje, że będzie mnie i mojemu mężowi smakowała:-) pozdrawiam ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    calla · 10 lat temu
    Pierwszy raz robiłam cokolwiek ze szparagów i to był właśnie ten przepis. Domownicy bardzo zadowoleni, wszystkim smakowało. Super przepis !!! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Zrobilam te zupe wedlug Twojego przepisu, wyszla wspaniala! Prawdziwym barbarzynstwem jest wyrzucanie obierek oraz zdrewnialych koncowek oraz zastepowanie wywaru szparagowego bulionem instant...Ten przepis jest genialny w swej prostocie! Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 11 lat temu
    pierwszy raz robiłam coś ze szparagów wg tego przepisu, znaczy poniosło mnie ze składnikami ale jedzonko wyszło smaczne, polecam :)