Zupa krem z białych szparagów


Delikatna, aksamitna, wiosenna zupa. Polecam w sezonie szparagowym, bo jest pyszna.
Składniki na 3- 4 porcje:
- 500 g białych szparagów
- 750 ml wody
- 2 łyżeczki masła
- 125 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
- 1 żółtko
- sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyć, obrać dość grubo i odciąć zdrewniałe końcówki. (Nic nie wyrzucać!). Każdy szparag pokroić na 3 kawałki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj: "Jak przygotować szparagi").
- Łupiny i odcięte końcówki ugotować w 750 ml osolonej wody z dodatkiem masła i szczypty cukru. Wywar przecedzić przez sitko lub wyciągnąć łupiny i końcówki łyżką cedzakową. Łupiny z końcówkami wyrzucić.
- Do wywaru wrzucić szparagi i gotować ok. 15 minut do miękkości. Zupę zmiksować blenderem na krem. (Można również odłożyć kilka kawałków szparagów i użyć je do dekoracji).
- Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem. (Mąkę ryżową miksuję blenderem ze śmietaną).
- Garnek ściągnąć z pieca. Dodać do zupy rozkłócone żółtko i już nie gotować.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3- 4 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |

Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.