Sos cebulowy

Pyszny sos cebulowy do mięsa, z karmelem i śmietaną. Sos jest delikatny, mocno kremowy i lekko słodki.

Składniki:

  • 2 cebule (ok. 250g)
  • 1 łyżki masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 250ml bulionu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200ml słodkiej, płynnej śmietany (używam 30%)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle (lub margarynie). Dodać bulion. Gotować na niskiej mocy palnika.
  2. Cukier skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać do cebuli z bulionem i mieszać, aż karmel całkowicie się rozpuści.
  3. Mąkę zrumienić na patelni, ciągle mieszając. Dodać śmietanę, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zasmażkę dodać do cebuli i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Sos można zmiksować blenderem na gładką masę.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Sos cebulowy