Sos cebulowy


Pyszny sos cebulowy do mięsa, z karmelem i śmietaną. Sos jest delikatny, mocno kremowy i lekko słodki.
Składniki:
- 2 cebule (ok. 250g)
- 1 łyżki masła lub margaryny
- 1 łyżka cukru
- 250ml bulionu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200ml słodkiej, płynnej śmietany (używam 30%)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle (lub margarynie). Dodać bulion. Gotować na niskiej mocy palnika.
- Cukier skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać do cebuli z bulionem i mieszać, aż karmel całkowicie się rozpuści.
- Mąkę zrumienić na patelni, ciągle mieszając. Dodać śmietanę, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zasmażkę dodać do cebuli i dokładnie wymieszać.
- Dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Sos można zmiksować blenderem na gładką masę.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.